Όπως γνωστοποίησε χθες η διοίκηση του ομίλου στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσής της για τα αποτελέσματα του 20222 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ τα αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται πλέον σε 152 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) ή σε 5,377 τρισεκ. κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου ενώ συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, διαθέτει συνολικά 1,16 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία κατά 84% είναι σε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Μαθιό Ρήγα η Energean ήταν ο μοναδικός Operator πραγματοποίησε πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% τα αποθέματά μας.
Την ίδια ώρα η εταιρεία προβλέπει εκρηκτική αύξηση της παραγωγής της σε Αίγυπτο και Ισραήλ, η οποία αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (περίπου το 80% σε φυσικό αέριο), έναντι των 41,2 χιλιάδων πέρυσι.
Και αυτό ενώ «φουλάρει τις μηχανές» για νέες ερευνητικές γεωτρήσεις με τις προοπτικές εξαιρετικά ευοίωνες.
Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών του χρηματιστηρίου του Λονδίνου προωθούνται μια σειρά από ερευνητικές γεωτρήσεις τη διετία 2023-2024 σε Κροατία, Ιταλία, Αίγυπτο, καθώς και στην Ελλάδα στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Ιονίου.
Ειδικότερα, στην Αίγυπτο ξεκίνησε ήδη η παραγωγή από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ, με τρεις νέες γεωτρήσεις και είναι προγραμματισμένο να παράξουν στη διάρκεια του έτους. Επίσης προς τα τέλη του 2023, θα επιχειρηθεί η ανακάλυψη ενός πολύ μεγαλύτερου στόχου που εκτιμάται ότι ίσως φτάνει τα 190 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η ερευνητική γεώτρηση ονομάζεται Orion 1X και η Energean μετέχει τώρα στο σχήμα με 30% με προοπτική να μειώσει το ρίσκο, υποχωρώντας στο 18%, καθώς το υπόλοιπο 70% ανήκει στην ιταλική ΕΝΙ, η οποία είναι και ο Operator στο project.
Στο κροατικό τμήμα της Αδριατικής έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να ξεκινήσει η ερευνητική/επιβεβαιωτική γεώτρηση Izabela 9, που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός νέου στόχου στο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε παραγωγή. Η Energean κατέχει το 70% της EDINA, κοινής εταιρείας με την κροατική ΙΝΑ, η οποία θα επιχειρήσει τη γεώτρηση, στοχεύοντας σε πρόσθετες ποσότητες της τάξης των 0,5 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Στην Ιταλία, η Energean είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου. Το 2024 η εταιρεία πρόκειται να συμμετάσχει σε δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στα νότια της Σικελίας, στους στόχους «Δίδυμοι» και «Κένταυρος» (Gemini και Centauro), συμμετέχοντας με ποσοστό 40% σε σχήμα στο οποίο ηγείται με 60% η ΕΝΙ. Επίσης, εξετάζεται η προοπτική για συμμετοχή σε ερευνητική γεώτρηση στη Βόρεια Αδριατική.
Στην Ελλάδα, η συνεχίζεται η προσπάθεια για την εξερεύνηση των ανεκμετάλλευτων φυσικών πόρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος 1», για την οποία τις προηγούμενες ημέρες γνωμοδότησαν θετικά τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και ο εμπλεκόμενος Δήμος Ζίτσας στο νομό Ιωαννίνων.
Με την προϋπόθεση ότι η Energean θα έχει λάβει την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων) μέχρι το φθινόπωρο, η εκτέλεση της γεώτρησης θα ήταν δυνατό να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Σημειώνεται ότι με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα τα έσοδα της εταιρείας το 2022 ανήλθαν σε 737,1 εκατ. δολ (+48,3%), τα EBITDA σε 421,6 εκατ. δολ. (+98,8%) και τα κέρδη μετά φόρων 17,3 εκατ. δολ. (από ζημιές 96,2 εκατ. δολ. το 2021) και έπειτα από την αφαίρεση έκτακτης φορολογίας ύψους 119,4 εκατ. δολ. στην Ιταλία. Η μερισματική απόδοση (90 σεντς ανά μετοχή) είναι της τάξης του 9% ετησίως.