Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων από τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων θα καθορίσει τις περιοχές -στόχους όπου θα γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις. Μάλιστα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο -σύμφωνα με πληροφορίες- να υπάρξουν και 3D σεισμικές έρευνες, ως απαραίτητο βήμα πριν πάρει η ExxonMobil την επενδυτική απόφαση.
Υπενθυμίζεται, πως σε σχετικό δελτίο τύπου η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων αναφορικά με την ολοκλήρωση των ερευνών Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης τόνιζε πως «από την έναρξή τους στις 10 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου διεξήχθησαν με εντατικούς ρυθμούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις. Συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ».
Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα εκεί η Energean δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση πριν το καλοκαίρι του 2024. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την περιβαλλοντική μελέτη για το μπλοκ των Ιωαννίνων και βρίσκεται πλέον στα χέρια της διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Άρα, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη τότε η Energean θα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα της προετοιμασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο «τρύπημα» θα διαρκέσει ένα εξάμηνο και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται και επιβεβαιωτική γεώτρηση.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι μήνες θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Μιλώντας πρόσφατα στο 5o Forum του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Γεωπολιτική» ο κ. Γιάννης Γρηγορίου VP Continental Europe Energy Council τόνιζε πως «με βάση τις υπάρχουσες ελάχιστες 2D σεισμικές διασκοπήσεις μέχρι το 2021, έχουν χαρτογραφηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 γεωλογικές δομές, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Τα εν δυνάμει αποθέματα της χώρας εκτιμώνται σε περίπου 2 – 2.5 TCM φυσικού αερίου 70 - 90 TCF φυσικού αερίου 12 – 15 δις ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου. Τα εν δυνάμει αποθέματα της χώρας μπορούν να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, με επίπεδα παραγωγής της τάξεως των 100 – 120 BCM ετησίως από το 2028 και εντεύθεν, με ότι σημαντικά θετικά συνεπάγεται για την χώρα σε οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα».