Η άφθονη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης που συνδέεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες ευνόησαν τις τελευταίες εβδομάδες τη μείωση των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF. Επιπλέον, τα επίπεδα των ευρωπαϊκών αποθεμάτων αυξήθηκαν, με εξαίρεση τη Γαλλία, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν αναλυτές επαναπροσδιορίζεται η στάση αρκετών ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Τα δεδομένα άλλαξαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών. Ανάμεσα στις χώρες που επανεξετάζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και η Αγγλία, ενώ η Γαλλία η οποία στηρίζεται σε ποσοστό 70% στη χρήση των πυρηνικών της σταθμών θα κατασκευάσει έξι νέους αντιδραστήρες.
Από την άλλη πλευρά, αρκετές χώρες αυξάνουν την αποθηκευτική τους ικανότητα σε φυσικό αέριο και αυξάνουν τις εισαγωγές LNG, με την Γερμανία να σχεδιάζει την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG. Να σημειωθεί πως η Γερμανία σχεδιάζει να αντικαταστήσει ένα μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με φυσικό αέριο, βαδίζοντας έτσι στον αντίθετο δρόμο χωρών, όπως εκείνων που προαναφέρθηκαν.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν πτωτική τάση, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν κάτω από 110 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Παράλληλα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε όλες σχεδόν τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο στις ίδιες χώρες καταγράφηκε άνοδος τόσο της αιολικής, όσο και της ηλιακής ενέργειας.