Πετρέλαιο: Οι ινδικές εισαγωγές από τη Ρωσία σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ

Πετρέλαιο: Οι ινδικές εισαγωγές από τη Ρωσία σημείωσαν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ
Τρίτη, 04/07/2023 - 06:48

Οι ινδικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις συνδυασμένες εισαγωγές από τους δύο επόμενους μεγαλύτερους προμηθευτές.

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο, έχοντας αυξηθεί επί 10 συνεχόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler που επικαλείται το Bloomberg.

Όπως και τον Μάιο, οι ινδικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις συνδυασμένες εισαγωγές από τους δύο επόμενους μεγαλύτερους προμηθευτές, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, σύμφωνα με τον Βίκτορ Κατόνα, επικεφαλής ανάλυσης αργού πετρελαίου στην Kpler.

Οι ινδικές εισαγωγές της εμβληματικής ρωσικής ποιότητας Urals εκτινάχθηκαν σε άλλο ένα ρεκόρ, περίπου 1,5 εκατ. bpd τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Οι εισαγωγές πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία συνέχισαν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, καθώς οι φθηνότερες ρωσικές εξαγωγές αργού βρίσκουν όλο και περισσότερους αγοραστές στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Τον Μάιο, η Ινδία κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού αργού και εισήγαγε 1,96 εκατ. βαρέλια αργού από τη Ρωσία -ένα υψηλό όλων των εποχών εκείνη την εποχή.

Τον Μάιο, μόνο οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Ινδίας ήταν υψηλότερες από τα 1,74 εκατ. bpd των συνδυασμένων εισαγωγών της Ινδίας από τους επόμενους τέσσερις μεγαλύτερους προμηθευτές - Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ΗΠΑ.

Το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε ένα τεράστιο 42% του συνόλου των ινδικών εισαγωγών αργού πετρελαίου, σε σύγκριση με τις αμελητέες ποσότητες που εισήγαγε η Ινδία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότερο από ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου, η Ινδία έχει μετατραπεί από περιθωριακό αγοραστή ρωσικού αργού στην πιο σημαντική αγορά για το πετρέλαιο της Μόσχας μαζί με την Κίνα. Τα ινδικά διυλιστήρια, που δεν συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο τιμών της G7 και αναζητούν φθηνές καιροσκοπικές αγορές, έχουν αρπάξει πολλά από τα ρωσικά φορτία των Ουράλς, τα οποία συνήθιζαν να πηγαίνουν στη βορειοδυτική Ευρώπη πριν από το εμπάργκο της ΕΕ.

Στο μέλλον, η Ινδία μπορεί σύντομα να φτάσει στα όριά της στις εισαγωγές ρωσικού αργού, λόγω των περιορισμών στις υποδομές και της ανάγκης να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις με άλλους προμηθευτές αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Kpler.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα υπάρξει διαφοροποίηση στις εισαγωγές από τη Ρωσία μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Μόντι στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.