Ανέφεραν δε πως είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την αναμεταβίβαση των μετοχών ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης ανέφερε πως με τα μνημόνια είχαν μεταφερθεί το 35% των μετοχών που κατείχε το δημόσιο στα ΕΛΠΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και έπειτα επιχειρήθηκε και το 2018 και το 2021 η εκποίηση τους. Το 2021 η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε μέσω αλλαγής του καταστατικού και του μετασχηματισμού της εταιρίας helleniq energy να βγάλουν όπως είπε ο κ Οφθαλμίδης τους εκπροσώπους του δημοσίου. «Εμείς έγκαιρα και προβλέποντας ότι αυτή η ιστορία δεν έχει τελειωμό ζητήσαμε να γυρίσουν οι μετοχές που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο οικονομικών», ανέφερε.
Γνωστοποίησε πως από τον Δεκέμβριο του 2022 και μετά είχαμε μια εξέλιξη. Εν μεσω του περασμένου καλοκαιριού η κυβέρνηση με μια γενική διάταξη στο νόμο 5047/2023 και συγκεκριμένα στα άρθρα 33,34,35 που δεν αφορά όμως αποκλειστικά τα ΕΛΠΕ προβλέπεται ότι με μια απλή γνωμοδότηση από μια χρηματιστηριακή εταιρία το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να πουλήσει μετοχές είτε σε ιδιώτες είτε σε ένα fund, ενώ προβλέπεται και το ακαταδίωκτο των μελών του δ.σ. κάτι που είναι ύποπτο, όπως είπε.
Παράλληλα, επεσήμανε τους εξής προβληματισμούς:« Είμαστε μια εταιρία που στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων όχι μόνο δεν επιδοτηθήκαμε από το κράτος αλλά αντιθέτως πήρε ως μέτοχος το κράτος πάρα πολλά χρήματα αποφέροντας πάρα πολλά κέρδη στο δημόσιο κορβανά. Είναι μιας στρατηγικής σημασίας εταιρία και πέρσι και σε κάποιες περιόδους που η αμόλυβδη ανέβαινε ήρθαν τα ΕΛΠΕ και έδωσαν επιδότηση στην αντλία 7 λεπτά, βοηθώντας τους πολίτες. Συζητάμε για σενάρια διάθεσης μετοχών όταν σε ένα χρόνο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τις έρευνες για κοιτάσματα νότια της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου»είπε μεταξύ άλλων. Εκτίμησε πως βιάζονται στην κυβέρνηση να πάρουν αποφάσεις δίνοντας ένα σημαντικό ποσοστό και προανήγγειλε πως εάν ξεκινήσουν τα ΕΛΠΕ τη διαδικασία διάθεσης μετοχών τότε οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ακόμη πως η γνωμοδότηση που προβλέπεται με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σχετίζεται με την αποτίμηση του τιμήματος και ανέφεραν πως επισκέφτηκαν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τη διοίκηση της εταιρείας, μετά τα δημοσιεύματά παραχώρησης μετοχών. «Κανένας δεν ήξερε τίποτα πως και απόρησαν πώς βάζαμε τέτοιο θέμα. Άρα δεν έχουμε κάτι επίσημο», πρόσθεσαν.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως «το ζήτημα ασφαλώς είναι πρωτίστως πολιτικό και θεσμικό, καθώς το διακύβευμα σε περίπτωση μη επανάκτησης των μετοχών ΕΛΠΕ από το Δημόσιο δεν είναι μόνο οικονομικό: η σημασία του ελέγχου των ΕΛΠΕ, ως νευραλγικής σημασίας επιχείρησης για την εθνική οικονομία, άμυνα και ενεργειακή πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, και εν γένει για το κοινωνικό σύνολο είναι πρόδηλη. Προέκυψε επομένως ότι είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, εθνικής σημασίας, η θέσπιση νόμου για την αναμεταβίβαση των μετοχών ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο, με την προαναγγελία συνδικαλιστικών, θεσμικών και νομικών ενεργειών του ΠΣΕΕΠ σε κάθε επίπεδο για την επίτευξη του κρίσιμου αυτού σκοπού».