Μια ανάσα από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι το πετρέλαιο τύπου μπρεντ συνεχίζει την ανοδική του πορεία την ώρα που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εστιάζει στη διεθνή συγκυρία καταγράφοντας τέσσερα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωριστική έκρηξη.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί από τον Ιούνιο κατά 30% και οι διεθνείς εξελίξεις με τη διατήρηση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος του έτους προκαλούν ανησυχία στους αναλυτές και φόβο στους καταναλωτές για τον φετινό χειμώνα.
Στην εγχώρια αγορά οι εκτιμήσεις για έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές άνω του 1,5 ευρώ το λίτρο κα με την κυβέρνηση να έχει κόψει κάθε συζήτηση για επιδότηση στην αντλία, έρχονται να προστεθούν στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Μαλιστα η ΠΟΠΕΚ επαναφέρει το αίτημα για επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης προτείνοντας το προϋπολογισθέν ποσό των 237 εκατ. ευρω που έχει ανακοινωθεί για επίδομα θέρμανσης να δοθεί αναλογικά στην αντλία που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 24 λεπτά ανα λίτρο. Ετσι η τιμή θα διαμορφωθεί σε 1,26 ευρώ ανά λίτρο.
Πάντως, η βενζίνη παραμένει σταθερά στα 2,03 λεπτά ανά λίτρο, κατά μέσο πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στο ντίζελ κίνησης ξεπερνουν σε μέσο πάντα επίπεδο χώρας, το 1,85 ευρώ ανά λίτρο. Εκεί εστιάζεται και το πρόβλημα, καθώς αναμένεται αυτή η τιμή να επηρεάσει τα κόστη μεταφορών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και βέβαια να ωθήσει τον πληθωρισμό.
Και αυτό την ώρα που η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή χτυπά καμπανάκι για τον πληθωρισμό καταγράφοντας τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, οι πιο εμφανείς κίνδυνοι προς την αρνητική κατεύθυνση αφορούν:
Τον επίμονο πληθωρισμό και την αναθεώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών προς τα πάνω, εξαιτίας των πιέσεων από την αγορά εργασίας, που θα κάνουν δυσκολότερη την αποκλιμάκωσή του. Αν μάλιστα υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές από τη πλευρά της προσφοράς, ειδικά στις τιμές των τροφίμων, αρκετές χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν ασύμμετρα.
Την αναπροσαρμογή των τιμών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται στενά με την αναμενόμενη εξέλιξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Απότομες μεταβολές των προσδοκιών θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των οποίων οι ισολογισμοί παραμένουν ευάλωτοι στον κίνδυνο επιτοκίου, ιδίως εκείνα που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε εμπορικά ακίνητα. Οι επιπτώσεις μετάδοσης είναι πιθανές και η φυγή προς την ασφάλεια, με τη συνακόλουθη ανατίμηση των αποθεματικών νομισμάτων, θα προκαλούσε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη.
Τον βαθύτερο γεωπολιτικό κατακερματισμό: Ο συνεχιζόμενος κίνδυνος να διαχωριστεί η παγκόσμια οικονομία σε μπλοκ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενταθεί, με περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο (ιδίως στο εμπόριο στρατηγικών αγαθών, όπως τα κρίσιμα ορυκτά), στις διασυνοριακές μετακινήσεις κεφαλαίων, τεχνολογίας και εργαζομένων και στις διεθνείς πληρωμές. Τέτοιες εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβάλουν σε πρόσθετη αστάθεια στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και να δυσχεράνουν την πολυμερή συνεργασία για την παροχή παγκόσμιων δημόσιων αγαθών.
Την ολοένα και βιαιότερη εμφάνιση φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή εντείνοντας τις μεταναστευτικές ροές και την πολιτική αστάθεια.