Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και για την απαναθρακοποίηση με την Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις υφιστάμενες και τις υπό κατασκευή υποδομές LNG.
Τα νέα έργα υποδομής, που περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η επαύξηση της δυναμικότητας του διαδριατικού αγωγού (ΤΑΡ) και ο νέος αγωγός Ελλάδα – Β. Μακεδονία που εισέρχεται στη φάση κατασκευής θα οδηγήσουν στον τετραπλασιασμό της τεχνικής δυνατότητας εξαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας στο τέλος της δεκαετίας σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο 23ο World LNG Summit & Awards. «Η συγκυρία, τόνισε «επιφυλάσσει ρόλο κλειδί για το LNG ως προς την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και της προσπάθειας απανθρακοποίησης των οικονομιών μας».
Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο έχει ζωτικό ρόλο στην προετοιμασία της Ευρώπης ενόψει των συνθηκών του χειμώνα τόνισε η υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι βασικός άξονας πολιτικής της κυβέρνησης είναι εξασφαλιστούν οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές που υπηρετούν την ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση. “Να ενισχύσουμε τον ρόλο μας ως πύλη εισόδου LNG στην Ευρώπη” τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητες.
“Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για την έλευση φορτίων LNG στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση. Έχουμε σοβαρά σχέδια για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη με ορίζοντα το 2025” συμπλήρωσε η υφυπουργός, που επισήμανε τη σημασία της στενής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη σημασία της έγκαιρης ανάπτυξης υποδομών για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αναφέρθηκε και η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο υπογράμμισε ότι «πέρσι το LNG βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία μας θύμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και του κόστους όταν δεν την έχουμε διασφαλίσει». Πρόσθεσε ότι το 2022 η Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την εκτόξευση του κόστους του φυσικού αερίου, είτε λόγω αύξησης της τιμής του ηλεκτρισμού είτε λόγω επιστροφής σε μορφές παραγωγής ενέργειας με μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Υπολόγισε ότι στην Ελλάδα η επιστροφή στον λιγνίτη είχε ως αποτέλεσμα την εκπομπή 5 εκατ. τόνων επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταπεξήλθε στην κρίση λόγω της έγκαιρης ανάπτυξης της Ρεβυθούσας αλλά και της απόφασης για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Αναφέρθηκε στη σημασία των κάθετων διαδρόμων εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς της χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην μακροπρόθεσμη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά υψηλές τιμές για να προσελκύσουν ποσότητες LNG.