Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ με θέμα συζήτησης τις βασικές αρχές των business plan των δυο νέων εταιριών ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών τα οποία καταρτίζονται από την εταιρία συμβούλων Bein, ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός του Απριλίου.
Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένα business plan αλλά για κάποιους βασικούς άξονες, που η ΔΕΠΑ θα πρέπει να παραδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να τροφοδοτηθεί με τα απαραίτητα στοιχεία το Virtual Data Room που θα πρέπει να ανοίξει μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει εντός του Απριλίου και για το λόγο αυτό η διοίκηση της ΔΕΠΑ σε ανοιχτή γραμμή με τις UBS και Πειραιώς, τους δύο συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.
Στο μεταξύ, η ΔΕΠΑ όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Δημήτρης Τζώρτζης θα προσλάβει συμβούλους και για τα χρηματοοικονομικά ζητήματα επιλέγοντας μεταξύ των Deloitte, Price waterhouseCooper, EY και KPMG, για τα νομικά ζητήματα αλλά και για τον διαχωρισμό σε δυο εταιρίες εκ των οποίων η μία θα περιλαμβάνει τον κλάδο της εμπορίας αερίου (χονδρική και λιανική) και η άλλη τις υποδομές και τις διεθνείς δραστηριότητες.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σχολιάζοντας ότι δεν έχουν ερωτηθεί για τα σχέδια και προωθούνται ενώ έχουν σχηματίσει την άποψη ότι η υλοποίηση του εγχειρήματος οδηγεί σε διάλυση και απαξίωση την ίδια τη ΔΕΠΑ. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου των Εργαζομένων στη ΔΕΠΑ η οποία καταγγέλλει:
• Ολιγωρία για μια τριετία να προσαρμοστεί η εταιρία στα νέα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί με ίσους όρους.
• Μεθοδευμένο σχέδιο που οδηγεί την εταιρία σε διάλυση εξαιτίας της έλλειψης οποιουδήποτε επιχειρηματικού σχεδίου που να τεκμηριώνει με κανόνες αγοράς το διαχωρισμό της σε δυο σχήματα. Είναι παράδοξο και ενάντια σε κάθε επιχειρηματική λογική, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να εκπονούνται επιχειρηματικά σχέδια μετά την ψήφιση του Νόμου για να καταδείξουν εκ των υστέρων τη βιωσιμότητα των νέων εταιριών.
• Παθητική στάση και συναίνεση στη διάλυση της ΔΕΠΑ εκ μέρους του κ. Τζώρτζη η οποία μάλιστα συνοψίζεται στη φράση του ότι «είναι διαχειριστής μιας ΔΕΚΟ».
• Τις ευθύνες της διοίκησης που δεν προασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρίας και των εργαζομένων της και παράλληλα προχωρεί σε αθρόες προσλήψεις υψηλά αμειβόμενων συμβούλων για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης της εταιρίας.
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι η διοίκηση της ΔΕΠΑ «κλείνει τα μάτια» και αδιαφορεί για το σκάνδαλο των πρόσφατων προσλήψεων υψηλόβαθμων ημετέρων στη ΔΕΔΑ και μάλιστα τρεις μήνες πριν την ίδρυση των νέων εταιριών, χωρίς να έχει εκπονηθεί επιχειρηματικό σχέδιο και χωρίς να υπάρχουν οργανογράμματα των νέων εταιριών.