Αυτή η διήμερη εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την Επιτροπή, θα συγκεντρώσει πάνω από 1.000 συμμετέχοντες από περιφέρειες της ΕΕ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πεδίο και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές που έχουν αποδείξει την προστιθέμενη αξία τους στις 96 περιοχές, τις οποίες η ΕΕ έχει ορίσει ως περιοχές μετάβασης.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ αντικείμενο των συζητήσεων θα αποτελέσει και το μέλλον της δίκαιης μετάβασης. Επίσης, θα συζητηθεί το πώς οι περιφέρειες μπορούν να αξιοποιήσουν με τον βέλτιστο τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ. Ειδικές συνεδρίες θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στη συμμετοχή των νέων στη δίκαιη μετάβαση, στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και στους τρόπους βελτίωσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων για ένα πράσινο μέλλον.
Την Τρίτη, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα και η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον θα ανοίξουν τη διάσκεψη. Στη συνέχεια, η Επίτροπος κ. Φερέιρα θα συζητήσει με ενδιαφερόμενους φορείς από διάφορες περιφέρειες τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και την πορεία της διαδικασίας. Η Επίτροπος κ. Σίμσον, η οποία θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, θα τονίσει την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ.
Την Τετάρτη, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ θα κλείσει τη διάσκεψη τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη της πράσινης μετάβασης.
Η Επιτροπή δημιούργησε την Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης το 2020 για να επιταχύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και να παράσχει τεχνική υποστήριξη στους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τι στήριξη έχουν στη διάθεσή τους στο πλαίσιο του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Για τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελούν βασικά εργαλεία για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην πράξη, σύμφωνα με τον γενικό στόχο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης παρέχει 19,2 δισ. ευρώ σε αυτές τις περιφέρειες που συμμετέχουν στην πράσινη μετάβαση. Χάρη στις άλλες συνιστώσες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, στόχος είναι η κινητοποίηση έως και 55 δισ. ευρώ για τη στήριξη των περιφερειών στο πλαίσιο της μετάβασής τους.