Τα κράτη μέλη της ΕΕ στη Βαλτική ζητούν την απαγόρευση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από το μπλοκ, αλλά ο παρατηρητής της ΕΕ πιστεύει ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα πρέπει να είναι μόνο σταδιακή.
Καθώς η ΕΕ στοχεύει να τερματίσει πλήρως την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, «η μείωση των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να εξεταστεί σταδιακά, ξεκινώντας από τις επιτόπιες εισαγωγές ρωσικού LNG», ανέφερε η ACER στην έκθεσή της «Εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά LNG».
«Ενώ τα μέτρα αυτά μπορεί να στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες για σημαντικές ποσότητες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών LNG πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ.
«Ως εκ τούτου, οι μειώσεις των ρωσικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή, ιδίως υπό το πρίσμα της επικείμενης λήξης της σύμβασης διαμετακόμισης «πλοίο ή πληρωμή» για την προμήθεια αερίου από αγωγούς από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας στο τέλος του 2024».
Η λήξη της σύμβασης μεταφοράς μέσω αγωγού από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ σε απώλεια 13,6 δισ. κυβικών μέτρων προμήθειας φυσικού αερίου σε σύγκριση με τις ροές το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ACER.
Το γεγονός ότι δεν έχουν απαγορευτεί ούτε οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών ούτε οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δείχνει την ανησυχία της ΕΕ να χάσει οποιαδήποτε προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς φροντίζει να αποφύγει την εκτίναξη των τιμών και την επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του 2022.
Η ΕΕ είναι αβέβαιη για το πώς θα χειριστεί τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία βραχυπρόθεσμα.
Σύντομα η ΕΕ θα επιτρέψει σε μεμονωμένα κράτη μέλη να εμποδίσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία χωρίς τη χρήση κυρώσεων, περιορίζοντας την πρόσβαση τοξικού ρωσικού φυσικού αερίου στα συστήματα φυσικού αερίου τους.
Η Ισπανία, το μέλος της ΕΕ με μία από τις μεγαλύτερες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, επιδιώκει αυστηρότερο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για τον χειρισμό των εισαγωγών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε στο Bloomberg η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα σε συνέντευξή της τον περασμένο μήνα.