Μπορεί το πετρέλαιο να ανακτήσει ανοδική δυναμική;

Μπορεί το πετρέλαιο να ανακτήσει ανοδική δυναμική;
Παρασκευή, 24/05/2024 - 09:35

Η δυναμική στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχει παρουσιάσει μικρή αλλαγή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την απαισιοδοξία να παραμένει υψηλή και τα hedge funds να τείνουν προς την πλευρά των short της αγοράς. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι τιμές του Brent παρέμειναν στο εύρος των 83,45-83,60 δολαρίων/βαρέλι, με την παρατεταμένη πλάγια κίνηση των τιμών να πιέζει τη μεταβλητότητα προς τα κάτω.

Οι αγορές πετρελαίου συνεχίζουν να είναι άτονες σε σύγκριση με τη δύναμη που επιδεικνύουν οι αγορές μετάλλων και φυσικού αερίου. Η StanChart προέβλεψε ότι το πτωτικό κλίμα σε συνδυασμό με τη χαμηλή μεταβλητότητα της αγοράς είναι πιθανό να διατηρηθεί έως ότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοινώσει τη νέα του πολιτική κατά την επόμενη συνεδρίασή του που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο, η StanChart σημειώνει ότι ο ακριβής χρόνος αυτής της μονομερούς ανακοίνωσης είναι αβέβαιος, διότι οι εθελοντικές περικοπές δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπουργικής συνόδου του ΟΠΕΚ+. Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι οι θετικές εξελίξεις από τον ΟΠΕΚ+ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου, οι αγορές φυσικού αερίου έχουν γίνει πολύ πιο θετικές τις τελευταίες εβδομάδες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη βελτίωση των ισορροπιών προσφοράς/ζήτησης. Οι τιμές του φυσικού αερίου Henry Hub έχουν αυξηθεί κατά 55,2% τις τελευταίες 30 ημέρες στα 2,78 $/MMBtu, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου TFF έχουν αυξηθεί κατά 42,0% από τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου και αλλάζουν χέρια στα 34,6 €/MWh.

Ένα πρώιμο κύμα καύσωνα στο Τέξας έχει συμβάλει στο να καταστεί το αμερικανικό φυσικό αέριο το ισχυρότερο από τα κύρια εμπορεύματα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου οφείλεται στις ανησυχίες για παρατεταμένες διακοπές συντήρησης στη Νορβηγία, με το κοίτασμα Troll και το εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes να παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη έφθασαν την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο των 178,9 εκατ. κυβικών μέτρων/ημέρα, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο, ενώ η προηγουμένως τεράστια αύξηση των αποθεμάτων έχει επιβραδυνθεί.

Τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE) δείχνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ ανήλθαν σε 77,88 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Ωστόσο, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το ράλι του φυσικού αερίου θα διατηρηθεί, με τις προβλέψεις ότι οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα επανέλθουν σταδιακά στο φυσιολογικό επίπεδο έως το τέλος Μαΐου. Εν τω μεταξύ, ο θερμότερος καιρός που προβλέπεται μέχρι το τέλος Μαΐου έχει αμβλύνει τη ζήτηση φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου να ξεπεράσουν το 67% της χωρητικότητάς τους.

Το τέλος του ράλι των τιμών του πετρελαίου στις αρχές του έτους ανάγκασε τις ενεργειακές μετοχές να εγκαταλείψουν κάποια κέρδη. Ο τομέας έχει χάσει 5% τις τελευταίες έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από το έτος έως σήμερα να ανέρχονται σε 11,46%, ελαφρώς χαμηλότερα από την απόδοση 11,56% του S&P 500.

Ο ενεργειακός κλάδος έχει υποχωρήσει αρκετές θέσεις στην κατάταξη των κλάδων και είναι πλέον ο 5ος κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις πίσω από τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας (21,32%), την Πληροφορική (16,60%), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας(14,51%) και τα Χρηματοοικονομικά (11,80%). Μόνο ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο κόκκινο με απόδοση -4,21% μέχρι στιγμής στο τρέχον έτος.

Τούτου λεχθέντος, η Wall Street παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανοδική για τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πριν από μία εβδομάδα, η Oppenheimer Asset Management αποκάλυψε ότι διατηρεί ευνοϊκές προοπτικές για την αγορά μετοχών, ιδίως για τον τομέα της ενέργειας και τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών.