ΕΕ: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό LNG

ΕΕ: Συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό LNG
Unsplash
Πέμπτη, 20/06/2024 - 17:22

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρόκειται να επιβάλλει η ΕΕ μετά συμφωνία των κρατών μελών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απαγόρευση δεν αφορά ολοκληρωτική διακοπή των εισαγωγών, όπως έγινε προηγουμένως με τον άνθρακα και το πετρέλαιο μέσω θαλάσσης. Αντίθετα, οι εταιρείες της Ε.Ε. θα εξακολουθήσουν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό LNG, αλλά θα απαγορεύεται η μεταφόρτωσή του σε άλλες χώρες.

Το πακέτο είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ πρεσβευτών, οι οποίοι πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας για εξαιρετικά τεχνικές λεπτομέρειες. Η έγκριση καθυστέρησε αρκετές φορές λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσαν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία είχε ορκιστεί να εμποδίσει τυχόν κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες έχασαν δύο αυτοεπιβαλλόμενες προθεσμίες - τη σύνοδο της G7 στην Ιταλία και τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία - για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας όπως και έγινε.

Οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. έχουν ως στόχο να περιορίσουν αυτή την επικερδή επιχείρηση και να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να αντλεί χρηματοδότηση για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης σε τρία έργα LNG που εδρεύουν στη Ρωσία και δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, τα οποία το Reuters έχει προηγουμένως εντοπίσει ως Arctic LNG 2, Ust Luga και Murmansk.