Δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης του ΕΧΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου

Δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης του ΕΧΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου
Δευτέρα, 26/08/2024 - 11:38

Δημόσια διαβούλευση επί της εισήγησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τροποποίηση του Κανονισμού Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4425/2016, θέτει σε δημόσια διαβούλευση την υπ’ αριθμ. ΕΧΕ 1402/23.07.2024 (ΡΑΑΕΥ Ι-378097/29.7.2024) εισήγηση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε. αναφορικά με την τροποποίηση του Κανονισμού Βάθρου Εμπορίας που έχει εγκριθεί με την υπ΄αριθμ. 61/2022 (Β’ 336/1.2.2022) απόφαση της Αρχής.

Βασική αλλαγή της σκοπούμενης τροποποίησης συνιστά η εισαγωγή στο Βάθρο Εμπορίας νέας κατηγορίας Συμμετέχοντος (trading only participant), ο οποίος δε θα απαιτείται να έχει την ιδιότητα Χρήστη ΕΣΦΑ, αλλά να έχει συνάψει σύμβαση με ενεργό Χρήστη ΕΣΦΑ. Με την εν λόγω σύμβαση, ο Χρήστης Μεταφοράς θα αποδέχεται τα ακόλουθα: α) Να κοινοποιούνται στο όνομά του (μέσω Κοινοποιήσεων Συναλλαγών που αποστέλλονται από το ΕΧΕ στο ΔΕΣΦΑ) οι συναλλαγές που διενεργούνται από τη νέα κατηγορία συμμετέχοντος στο Βάθρο Εμπορίας, και β) να εκπληρώνει τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις Κοινοποιήσεις Συναλλαγών, όπως αυτές καθορίζονται από τον Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΑΕΥ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή εγγράφως, με κοινοποίηση στην ΕΧΕ Α.Ε., εφόσον το επιθυμούν.

Η ΡAΑΕY θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων ή/και των απόψεων του.

Σχετικά κείμενα:

  1. Η πρόταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (στην ελληνική)
  2. Η πρόταση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (στην αγγλική)