Ανησυχία για την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης λίγο πριν την πρεμιέρα

Ανησυχία για την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης λίγο πριν την πρεμιέρα
Δευτέρα, 07/10/2024 - 06:44

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την περασμένη την Τρίτη, που το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, οι τιμές του Brent έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 8 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.

Δέκα ημέρες απομένουν για να κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η αβεβαιότητα για την πορεία των τιμών του πετρελαίου Brent προκαλούν ανησυχία για το αν η τιμή θα παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα μεταξύ 1,10 ευρώ ανά λίτρο που υπολογίζει η αγορά ότι θα γίνει η εκκίνηση.

Με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν υπάρξει λόγω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή ανατροπή με τις τιμές του Brent, οι Ελληνες καταναλωτές θα πληρώσουν σημαντικά φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος καθώς πέρυσι η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Η εγχώρια αγορά βρίσκεται εν αναμονή των διεθνών εξελίξεων με την τάση των τελευταίων ημερών να είναι ανοδική ιδίως έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα στις πετρελαϊκές υποδομές της Τεχεράνης, μετά την επίθεση του Ιράν, οι οποίες έβαλαν «φωτιά» στην τιμή του αργού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την περασμένη την Τρίτη, που το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, οι τιμές του Brent έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 8 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν. Μάλιστα σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και κατά 20 δολάρια το βαρέλι αν η παραγωγή του Ιράν δεχθεί πλήγμα.

Ετσι, σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς τα σενάρια που γινόταν πριν λίγες ημέρες σχετικά με την τιμή εκκίνησής του πετρελαίου θέρμανσης είναι πλέον άκαιρα. Τονίζουν δε ότι αν η πορεία αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες στις διεθνείς αγορές, τότε είναι πολύ πιθανό λίαν συντόμως οι τιμές των καυσίμων και στην Ελλάδα να κινηθούν ανοδικά.

Πάντως όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για την πορεία της τιμής του πετρελαίου ενώ στην περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Ιράν, τη τιμή μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αλλωστε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε την Παρασκευή (4/10) τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς οι έμποροι φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν σε αντίποινα για την πρόσφατη ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Τελ Αβίβ. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε 0,91%, στα 74,38 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το WTI κέρδισε 9,09%. Πρόκειται για την καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο του 2023. Το πετρέλαιο Μπρεντ (Συμβόλαιο Δεκεμβρίου) αυξήθηκε 0,55% στα 78,05 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας η τιμή κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο (άλμα (+8,43%) από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα στην εγχώρια αγορά δεν παρουσιάζονται προς το παρόν διακυμάνσεις και τάσεις ανόδου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία όπως αποτυπώνονται στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στις 3 Οκτωβρίου ήταν στο 1,751 ευρώ ανά λίτρο αυξημένη κατά 0,17% σε σχέση με το ποια ήταν η τιμή διάθεσης 10 ημέρες πριν ενώ στα ίδια σχεδόν επίπεδα κινήθηκε και τον ντίζελ κίνησης με την τιμή να διαμορφώνεται στο 1,523 ευρώ ανά λίτρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τιμή στην ελληνική αγορά είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος στις 27 χώρες της ΕΕ είναι στο 1,615 ευρώ ανά λίτρο και στην Ευρωζώνη στο 1,664 ευρώ ανά λίτρο. Η Ελλάδα είναι σταθερά η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Ολλανδία και τη Δανία ενώ οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβότερα τα καύσιμα από άλλους ευρωπαίους καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα όπως οι Γάλλοι, Γερμανοί, Φινλανδοί κα.