Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα σήμερα με χαμηλότερες τιμές και προσφορές από τις εταιρείες

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα σήμερα με χαμηλότερες τιμές και προσφορές από τις εταιρείες
Τρίτη, 15/10/2024 - 09:32

Από χαμηλότερη βάση εκκινεί τη φετινή χειμερινή περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου κάνει πρεμιέρα σήμερα.

Η τιμή διάθεσης φαίνεται να διαμορφώνεται στα 1,16 ευρώ έως 1,20 ευρώ ανά λίτρο, όπως αναφέρει στο ienergeia, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης. Η τιμή αναφοράς είναι για τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ στην περιφέρεια και σε περιοχές που παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλότερες τιμές στα καύσιμα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 3-4 λεπτά το λίτρο ενώ σε νησιωτικές περιοχές η ψαλίδα μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τιμή διάθεσης στα πρατήρια ΕΚΟ & ΒΡ θα είναι στο επίπεδο του 1,17 ευρώ ανά λίτρο.

Σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο τα νοικοκυριά που θα προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα πληρώσουν χαμηλότερα περίπου 18-19 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,398 ευρώ το λίτρο το 2023. Η αποκλιμάκωση της τιμής είναι απόρροια των διεθνών τιμών του πετρελαίου που παρότι είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι στην περιοχή μας είναι σε καθοδική πορεία σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι χθες η τιμή του brent ήταν στα 77,7 δολάρια το βαρέλι από 89,9 δολάρια πέρυσι ενώ το Grude Oil στα 74,6 δολάρια από 85 δολάρια πέρυσι. H πτώση της διεθνής τιμής του brent διαμορφώνεται στο 14% σε διάστημα ενός χρόνου.

Πάντως οι πρατηριούχοι διατυπώνουν την ανησυχία τους για την πορεία των τιμών λόγω των πολεμικών συνθηκών που επικρατούν στη Μέση Ανατολή αλλά του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Οι προπαραγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Κιούση είναι χαμηλές κυρίως λόγω του ήπιου καιρού που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η πίτα της ζήτησης έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω στροφής σε άλλα μέσα θέρμανσης ενώ και πολλές πολυκατοικίες που έχουν υποδομή για την καύση του πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται διότι οι ένοικοι δεν ξοδεύουν χρήματα για θέρμανση και καταφεύγουν σε λύσεις όπως τη χρήση ηλεκτρικών σωμάτων. Αλλωστε πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που το επίδομα θέρμανσης διευρύνθηκε και στους καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρικά μέσα.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων προχωρούν σε προσφορές για την προσέλκυση καταναλωτών.

Η AVIN ήδη ανακοίνωσε τη δυνατότητα πληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης σε έως και 12 δόσεις. Επιπλέον η εταιρεία σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και το πρόγραμμα επιβράβευσης Go For More προσφέρουν κέρδος 6% σε Go For More πόντους για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες και 3% για αγορές με χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας, ενέργεια που ισχύει έως και τις 30 Νοεμβρίου 2024.

Με μια σειρά από προσφορές στους καταναλωτές εκκινεί η περίοδος θέρμανσης για την Coral Α.Ε. – Shell Licensee. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ειδικά για αγορές με κάρτα της τράπεζας Πειραιώς, η Shell εξασφάλισε μία πρόσθετη επιβράβευση από 15/10 εως 30/11.

Όσοι καταναλωτές αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης αξίας πάνω από 500 ευρώ με κάρτες yellow, έχουν κέρδος 6% με πιστωτική κάρτα ή προπληρωμένη και 3% με χρεωστική και επιπλέον bonus με δωροεπιταγές yellow για αγορές καυσίμων κίνησης Shell.

Για το διάστημα αυτό, κάθε μέρα 10 τυχεροί θα κερδίζουν από μία Δωροεπιταγή αξίας 50 ευρώ, για αγορά καυσίμων κίνησης από τα συνεργαζόμενα με το Πρόγραμμα πρατήρια Shell.

Στο βασικό πρόγραμμα όσοι καταναλωτές επιλέξουν την Τράπεζα Πειραιώς ή κάνουν συναλλαγές με το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας, έχουν όφελος 2% με πιστωτική κάρτα και 1% με χρεωστική. Ενώ όσοι επιλέξουν συναλλαγές με κάρτες Energy Mastercard της Alpha Bank, θα δουν κέρδος 3%.

Σε 12 άτοκες δόσεις με όλες τις πιστωτικές κάρτες δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης και η ΕΛΙΝ. Επιπλέον για παραγγελίες εντός της Αττικής και για κάθε αγορά 400 λίτρων οι καταναλωτές κερδίζουν δωροεπιταγή αξίας 20 ευρώ με μέγιστη αξία δωροεπιταγής έως 100 ευρώ για αγορές από την ΑΒ Βασιλόπουλος, προσφορά η οποία ισχύει έως τις 30 Νοεμβρίου. Επιπλέον επιστρέφεται έως και το 2% της αξίας των αγορών σε go4more πόντους με χρήση πιστωτικής κάρτας και 1% με χρήση χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας, καθώς και το 1% της αξίας των αγορών με κάρτες Eurobank. Τέλος, οι καταναλωτές κερδίζουν 2 πόντους/lt με Thermo Crystal Next και 1 πόντο/lt με πετρέλαιο θέρμανσης.

Ανάλογες κινήσεις και προωθητικές ενέργειες αναμένεται να ανακοινώσει και η ΕΚΟ.