Όπως είπε τα περίπου 240 GW ΑΠΕ που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια προχώρησαν γρήγορα λόγω των ελκυστικών οικονομικών προοπτικών, με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια να είναι πλέον οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής.
Έχουμε αγορές που λειτουργούν και παρέχουν τα κατάλληλα σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να επενδύσουμε στις υποδομές, τόνισε ο κ. Στάσσης προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη του δικτύου καθυστερεί: χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μεταφοράς.
Όσον αφορά στον όμιλο ΔΕΗ ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η εξέλιξη της τα τελευταία 5 χρόνια είναι ο ίδιος ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι η εταιρεία έχει αναμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό της. "Εκτελούμε το ταχύτερο πρόγραμμα απανθρακοποίησης του λιγνίτη μέχρι το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε καθαρή ενέργεια με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Είμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως το 2026, διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και με τον ισχυρό μας σχεδιασμό θα το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030” υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι πίσω από τη μεγάλη επέκταση της εταιρείας στη Ρουμανία βρίσκεται το γεγονός ότι το σημαντικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι η διαθεσιμότητα ηλιακών και αιολικών πόρων. "Η Ρουμανία έχει εξαιρετικούς αιολικούς πόρους, ενώ η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς ηλιακούς. Συνδυάζοντάς τα, δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και παρέχουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα” υπογράμμισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η Ρουμανία καθώς υπάρχει μεγάλο αιολικό δυναμικό στις χώρες της περιοχής μας καθώς προχωρούν τα σχέδια απανθρακοποίησης.
Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου και των προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες, κάνουμε πολύ περισσότερα από το να διατηρούμε απλώς τα φώτα αναμένα: τροφοδοτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και παράλληλα οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Στάσσης.