Η αποκλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων που παρατηρείται στις αντλίες των πρατηρίων είναι σημαντική για τις τσέπες των καταναλωτών αλλά δεν είναι αντίστοιχη της πτώσης του μπρεντ.
«Εμείς πάμε με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου» σημειώνει η πρόεδρος πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και προσθέτει: «Με βάση αυτά που αγοράζουμε από τα διυλιστήρια πουλάμε και πρέπει να έχουμε και ένα μικρό κέρδος για να καλύψουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες» .
«Ολοι γνωρίζουν άλλωστε ότι τα τρία τέταρτα της τιμής είναι φόροι και επιβαρύνσεις» συμπλήρωσε χτυπώντας καμπανάκι για άλλη μια φορά για τα πρατήρια που πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές.
Όλο και περισσότερα είναι, πάντως, τα πρατήρια σε Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, που πωλούν την αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ, καθώς οι νέες παραλαβές τους είναι με χαμηλότερες τιμές.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι από σήμερα θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση, καθώς στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο βρίσκεται στα 88 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το μπρεντ βρίσκεται κάτω από τα 95 δολάρια. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ διαμορφώθηκαν από τα 123,18 ευρώ/βαρέλι στις 8 Ιουνίου στα 94,18 ευρώ/βαρέλι στις 4 Αυγούστου.
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 7 Αυγούστου ήταν στα 2,102 ευρώ ανά λίτρο, από 2,14 ευρώ ανά λίτρο που ήταν στις 4 Αυγούστου.
Έναν μήνα πριν, στις 7 Ιουλίου η μέση τιμή της αμόλυβδης 98 οκτανίων ήταν στα 2,376 ευρώ ανά λίτρο και στις 7 Ιουνίου ήταν στα 2,367 ευρώ ανά λιτρο.
Η μέση τιμή βέβαια στις αρχές του 2022 ήταν 1,758 για την αμόλυβδη 95 οκτ. και 1,915 για την αμόλυβδη 100 οκτανίων.
Τροφοδότης του πληθωρισμού η ενέργεια- Εκρηκτική άνοδος σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό
Μπορεί να καταγράφεται υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα, λόγω της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου, όμως στο μέτωπο του ρεύματος και του φυσικού αερίου τα πράγματα κινήθηκαν αντίθετα, με τις μέσες τιμές του μήνα στα ύψη.
Είναι ενδεικτικό ότι η φρενήρης πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, τον Ιούλιο, οδήγησε σε αύξηση της τιμής κατά 45%, της τιμής με την οποία θα αμείβονται τον Αύγουστο οι ηλεκτροπαραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου.
Επίσης η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) στην Ελλάδα κινήθηκε τον Ιούλιο σε επίπεδα άνω των 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα την ίδια ώρα που το αέριο “πέταξε” για πολλές μέρες σε τιμές άνω των 200 ευρώ θερμική μεγαβατώρα, λόγω του ενεργειακού “πόκερ” της Μόσχας.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ σε 12 μόλις μήνες οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί κατά 178,9%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 55,8%. Ακριβότερα κατά 33% τα καύσιμα.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο ο ηλεκτρισμός ήταν μειωμένος κατά 8,6%, τα καύσιμα και λιπαντικά μειωμένα κατά 5,8% ενώ το φυσικό αέριο αυξημένο κατά 37,1%.