Με τη μέση τιμή της αμόλυβδης στα 2,05 ευρώ το λίτρο και με πολλά πρατήρια στην Αττική να διαμορφώνεται κάτω από το 1,90 ευρώ το λίτρο οι οδηγοί παίρνουν μια μικρή ανάσα. Το γέμισμα του ρεζερβουάρ (40 λίτρα) σήμερα κοστίζει στον οδηγό 12 ευρώ λιγότερο από ό,τι θα πλήρωνε έναν μήνα όπου θα πλήρωνε 94 ευρώ (2,238 ευρώ/λίτρο).
Μικρή ανακούφιση δίνει και η επιδότηση καυσίμων μέσω του Fuel Pass όπου μέχρι χθες είχαν καταβληθεί 155.294.615 ευρώ σε 2.193.074 δικαιούχους, ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για επιπλέον αιτήσεις έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα 1.377.625 έλαβαν επιδότηση ύψους 92.321.710 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό και 482.439 δικαιούχοι έλαβαν επιδότηση ύψους 39.105.670 μέσω της ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν έξυπνο κινητό που υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία.
Από Σεπτέμβριο νέα μέτρα
Στο μεταξύ με δεδομένη την πτώση των τιμών η κυβέρνηση, όταν θα έχει μια καλύτερη και πιο πλήρη εικόνα θα εκτιμήσει εάν θα προχωρήσει σε μια νέα έκδοση του Fuel Pass, αφού συνεκτιμήσει και τις δημοσιονομικές αντοχές.
Όπως είπε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τα επιπλέον μέτρα από το φθινόπωρο και την πιθανότητα Fuel Pass 3 μετά τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ενώ πολύ καλά είναι τα στοιχεία των εσόδων του Ιουλίου.
«Τότε με βάση τις ανάγκες του τελευταίου τριμήνου θα συζητηθούν επιπλέον παρεμβάσεις», είπε και προσέθεσε: «Όλα τα έχουμε σε λίστα, το τι από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την εικόνα της οικονομίας τον Σεπτέμβριο».
Ανεβαίνει και πάλι το πετρέλαιο
Την ίδια ώρα η τιμή του μπρεντ σκαρφαλώνει και πάλι προς τα 100 δολάριο το βαρέλι με τις τιμές να έχουν ανακάμψει από τα 95 δολάριο το βαρέλι των προηγούμενων ημερών και να κινούνται πέριξ των 97-99 δολαρίων.
Παράλληλα η ΙΕΑ προχώρησε μια αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών της για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2022, αλλά και το 2023, Εκτιμά ότι θα ανέβει η ζήτηση κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως ή κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου έχουν ωθήσει αρκετούς καταναλωτές προς τον «μαύρο χρυσό».
Το φυσικό αέριο και οι τιμές ενέργειας έχουν φτάσει σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρο για τη μεταβολή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετές περιοχές βιώνουν έντονους καύσωνες, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση της χρήσης πετρελαίου στην ηλεκτροδότηση, ιδίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή αναφέρει η ΙΕΑ, που αναθεώρησε ανοδικά και τις προβλέψεις της για τη ρωσική παραγωγή αργού το 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στη ρωσική παραγωγή από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.