Αντλίες θερμότητας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή - οι πιο συμφέρουσες λύσεις για θέρμανση το Δεκέμβριο. Σε σχέση με τις πιο διαδεδομένες μεθόδους, το πετρέλαιο κρατά τα σκήπτρα λόγω της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών, που ισχύει μέχρι 31/12 αλλά και των εκπτώσεων των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας.
Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι σε σχέση με το αέριο στην πρώτη θέση ως προς την πλέον οικονομική λύση θέρμανσης για το Δεκέμβριο, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ετήσιας συγκριτικής μελέτης του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ για το κόστος θέρμανσης ανά τεχνολογία.
Συγκεκριμένα το πετρέλαιο εκτιμάται ότι είναι κατά 30% φθηνότερο σε σχέση με την κατανάλωση με φυσικό αέριο που είναι επίσης ανταγωνιστικό, ακόμη και μετά το επίδομα θέρμανσης.
Συγκεκριμένα με βάση μια υπόθεση εργασίας που κάνει η μελέτη, το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό στην Αθήνα με θερμικές ανάγκες περί τις 4.500 κιλοβατώρες το εξάμηνο Οκτώβριος 2022-Μάρτιος 2023 φτάνει τα 608 ευρώ (χωρίς επίδομα θέρμανσης) με χρήση συμβατικού λέβητα πετρελαίου, ενώ με αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου το αντίστοιχο κόστος για την ίδια περίοδο θα ανερχόταν στα 810 ευρώ.
Το ίδιο νοικοκυριό, σε περίπτωση που λαμβάνει επίδομα θέρμανσης, καλείται να καταβάλει για θέρμανσης 398 ευρώ, με χρήση πετρελαίου και 599 ευρώ με αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου.
Το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο είναι φέτος τουλάχιστον 30% φθηνότερο από την κατανάλωση φυσικού αερίου, όπως δείχνει η επικαιροποιημένη μελέτη που διεξήγαγε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Προϋπόθεση είναι ο λέβητας πετρελαίου να μην είνα παλιός και επομένως να μην έχει χαμηλή απόδοση, καθώς σε αυτή την περίπτωση η σχετική διαφορά μειώνεται περίπου στο 11%.
Οι ερευνητές του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ πραγματοποιούν κάθε χρόνο τη συγκριτική μελέτη για το κόστος θέρμανσης, προχωρώντας τον Νοέμβριο στη δημοσίευση της 1ης έκδοσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο, δημοσίευσαν τη 2η και πιο επικαιροποιημένη έκδοση, λαμβάνοντας υπόψη τις λιανικές τιμές Δεκεμβρίου για το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα στερεά καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης (στα 1,1790 ευρώ ανά λίτρο). Επομένως, με την επικαιροποίηση τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν το κόστος που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο για κάθε τεχνολογία.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω της χαμηλής απόδοσης που έχει ένα τζάκι ανοικτού θαλάμου, κάθε θερμική κιλοβατώρα κοστίζει φέτος 35,3 λεπτά του ευρώ. Σε εξίσου υψηλά επίπεδα είναι και το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικές αντιστάσεις, αν με αυτό τον τρόπο ένας καταναλωτής επιλέξει να καλύψει όλες τις ανάγκες του για θέρμανση (4.500 θερμικές κιλοβατώρες) τη χειμερινή περίοδο. Τότε για κάθε θερμική κιλοβατώρα, πληρώνει 32,6 λεπτά του ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα που έχει επιλέξει φέτος θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, παρόλο που η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει ανασταλεί και δεν εφαρμόζεται στα πρόσφατα, μηνιαία πλέον, τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι προβλέψεις για το 2023
Σύμφωνα με την έκθεση, όσον αφορά το ύψος που θα κυμανθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης για το υπόλοιπο της χειμερινής σεζόν 2022-2023, κομβικό ρόλο θα παίξει η συνέχιση ή μη της οριζόντιας κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών (συμπερ. ΦΠΑ) που σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα θα παρέχεται μέχρι το τέλος του 2022. Από το 2023 μειώνεται στα 15 λεπτά.
Παράλληλα, η έκπτωση που παρέχει η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) από την αρχή της χειμερινής σεζόν έχει συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στη διατήρηση της μέχρι τώρα χαμηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της τρίτης διαδοχικής παράτασης της συγκεκριμένης επιδότησης, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, αυτή εμφανίζεται μειωμένη στο μισό, μιας και από 7,50 λεπτά (συμπερ. ΦΠΑ) που ήταν μέχρι πρότινος πλέον ανέρχεται στα 3,75 λεπτά (συμπερ. ΦΠΑ) αρχής γενομένης από 1η Δεκεμβρίου.