Ο χιονιάς αύξησε τις προμήθειες σε καυσόξυλα και πετρέλαιο θέρμανσης

Ο χιονιάς αύξησε τις προμήθειες σε καυσόξυλα και πετρέλαιο θέρμανσης
Σάββατο, 04/02/2023 - 08:01

Οι προγνώσεις κάνουν λόγο για κάθετη πτώση της θερμοκρασίας που θα προκαλέσει παγετό και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική και αυτό οδήγησε σε «επείγουσες» πωλήσεις καυσόξυλων αλλά και πετρελαίου θέρμανσης.

Στα πρατήρια καυσίμων και στις εταιρείες πώλησης καυσόξυλων έχουν οδηγηθεί τις τελευταίες ώρες, όσοι από τους καταναλωτές καλύπτουν μόνο τις άμεσες ανάγκες τους, περιμένοντας την ραγδαία επιδείνωση του καιρού που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Οι προγνώσεις κάνουν λόγο για κάθετη πτώση της θερμοκρασίας που θα προκαλέσει παγετό και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική και αυτό οδήγησε σε «επείγουσες» πωλήσεις καυσόξυλων αλλά και πετρελαίου θέρμανσης «σε αρκετές περιπτώσεις και με το μπιτόνι» όπως σχολιάζουν στο iEnergeia βενζινοπώλες.

Οι διαχειριστες των πολυκατοικιών ελέγχουν τα αποθέματα και προχωρουν σε νέες παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης ενώ οι καταναλωτές, κυρίως αυτοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα οικονομικά τους επέλεξαν τη λύση της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης με το μπιτόνι ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι και τα καυσόξυλα.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με πέρσι, η τιμή στα καυσόξυλα είναι σχεδόν διπλάσια, ωστόσο, υπάρχει ζήτηση - ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες - καθώς πέρα από τα καιρικά φαινόμενα οι καταναλωτές θεωρούν αυτή την λύση οικονομικότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο. Ειδικά όσοι διαθέτουν στα σπίτια τους τζάκι ή σόμπα το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Πάντως ο καλός καιρός του φετινού χειμώνα οδήγησε αρκετούς να αγοράσουν λιγότερες ποσότητες από περασμένες χρονιές με τις τιμές σε πολλές περιπτώσεις να φτάνουν το κυβικό γύρω στα 120 – 130 ευρώ, ενώ πέρσι είχε περίπου στα 60 – 100 ευρώ.

Οι έμποροι τονίζουν πως ο καταναλωτής θα πρέπει να κοιτάει εκτός από την ποσότητα και την τιμή και την ποιότητα και να προτιμάει απογυμνωμένα στεγνά ξύλα με μεγάλη θερμαντική απόδοση.

Στο μεταξύ, σε οδηγίες που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία συστήνει στους οδηγούς να:

  • ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και γεμάτο ρεζερβουάρ
  • να κάνουν μόνο αναγκαίες διαδρομές στη διάρκεια της ημέρας και από κεντρικούς δρόμους
  • όσοι μετακινούνται πεζή να φορούν πολλά ελαφριά ρούχα και κατάλληλα παπούτσια για να αποφύγουν τα ατυχήματα.
  • Σήμερα Σάββατο, αναμένεται και νέα σύσκεψη, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία