Η πράσινη ενέργεια, η αγροδιατροφή η τεχνολογία και γενικά ό,τι έχει να κάνει με τις καινοτόμες δράσεις είναι τομείς για τους οποίους εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας.
Αυτό σημείωσε στο iEnergeia ο Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ).
Ο κ. Λαμπρόπουλος πρόσθεσε ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες με ευρωπαϊκά και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, προσβλέποντας σε μια σημαντική επίδραση στην επενδυτική δραστηριότητα της πατρίδας μας.
Στο μεταξύ σημειώνεται ότι αναμένεται να ενεργοποιηθούν, μέχρι το τέλος Μαίου, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans).
Θα έχουν προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και θα αφορούν χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής Απόδοσης (Energy efficiency/transition), ηλεκτροκίνησης (Green Mobility) και παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (Green Renewable Energy), με στόχο την μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος αυτών θα κυμαίνεται από 80.000 έως 8.000.000 ευρώ.
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες (Κωδικός Πρόσκλησης: 247911/07.04.2023):
Σκοπός του Ταμείου Χαρτοφυλακίου είναι η στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (εφεξής «ΜμΕ») να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης. Η πρόσκληση αφορά τα ακόλουθα επιμέρους Ταμεία Ι) Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financing Loans) ΙΙ) Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) και ΙΙΙ) Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) (εφεξής «Ταμεία Συγχρηματοδότησης») ως εξής:
I. Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-financing Loans) : Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, προς ΜμΕ που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του Energy efficiency/transition, της ενίσχυσης της αλυσίδας των παρόχων green services, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
II. Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans): Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60%, ώστε να λάβουν δανειοδότηση με σκοπό την ψηφιοποίηση και ψηφιακή αναβάθμιση των εργασιών/δραστηριοτήτων τους, με στόχο της αύξηση της παραγωγικότητας τους, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.
III. Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans): Το χρηματοδοτικό εργαλείο θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ΜμΕ με άτοκη χρηματοδότηση στο 40% του δανείου και διετή μερική επιδότηση του επιτοκίου στο υπόλοιπο 60% αποκλειστικά σε ΜμΕ που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν επιχειρηματικό δάνειο μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ. Στόχος του η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κύκλου των επιχειρήσεων καθώς και η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς (αύξηση ενεργειακών δαπανών, τιμές πρώτων υλών, πληθωριστικές πιέσεις), η προστασία και η αύξηση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση/αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας καλύπτοντας με επιτυχία τις αυξημένες λειτουργικές τους δαπάνες.
Το Ταμείο Χαρτοφυλακίου έχει συσταθεί με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (εφεξής η «ΕΤΕπ»), δυνάμει της υπ’ αριθμ. 92.378/22.06.21 Συμφωνίας Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ. Μέρος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αντιστοιχεί σε Χρηματοδοτικά Εργαλεία επιλέξιμα για το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027, δύναται να χρηματοδοτηθεί δυνάμει διακριτής πράξης, η οποία θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027, εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων επιλεξιμότητας του Προγράμματος.
Με την συγχρηματοδότηση των δανείων από πόρους των Ταμείων και ιδιωτικούς πόρους των ΧΟ σε ποσοστό 40%- 60% αντίστοιχα, επιτυγχάνεται σημαντική μόχλευση των δημοσίων πόρων και συνολική αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, καλύπτοντας με το βέλτιστο δυνατό τρόπο το χρηματοδοτικό κενό. Επιπρόσθετα, τα Ταμεία καλύπτουν, μέσω μερικής επιδότησης τόκων, την αύξηση του κόστους δανειοδότησης που επωμίζονται οι επιχειρήσεις λόγω της ανοδικής πορείας των επιτοκίων.
Οι ΧΟ μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε ένα ή περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στα ως άνω Ταμεία Συγχρηματοδότησης περιγράφονται στην παρούσα Πρόσκληση και εξειδικεύονται στις Επιχειρησιακές Συμφωνίες που θα συναφθούν μεταξύ ΕΑΤ και ΧΟ ανά Ταμείο.
Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ
Μιχαλακοπούλου αρ. 80, ΤΚ 11528
τηλ. 0030 210-7450400
Διαδικτυακός τόπος: www.hdb.gr,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
* Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρης Λαμπροπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών της London School of Economics (Ph.D. econ. LSE). Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών και εκλεγμένο μέλος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)