Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη.
Τα επιμελητήρια έχουν πλέον εδραιώσει τη θεσμική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ως οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας.
Γίνονται συνεχείς εκδηλώσεις ενημέρωσης στις περιοχές απολιγνιτοποίησης, τις οποίες και αφορά το προγραμμα, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.
Η τελευταία εκδήλωση πραγματοποίηθηκε, πρόσφατα, στην Αρκαδία και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής κατά την 1η συνεδρίαση της Περιφερειακής/ Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ Πελοποννήσου – Μεγαλόπολης στην Τρίπολη: «Εξαρχής διαπιστώσαμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την επιχειρηματικότητα της Αρκαδίας και για το λόγο αυτό θέσαμε ως στρατηγική προτεραιότητα την ισχυρή θεσμική μας συμμετοχή στην εξέλιξη και υλοποίησή του».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «…και μάλιστα έχουμε επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, με τη συνεργασία μας με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και την επιτυχή εξασφάλιση ενός έργου προώθησης της απασχόλησης ύψους 5 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας πρόσθεσε ακόμη ότι οι επαφές και η συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που είναι αρμόδιο για το Πρόγραμμα αυτό και τη Διαχειριστική Αρχή της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είναι διαρκείς, ώστε οι χρηματοδοτικές προσκλήσεις προς τις επιχειρήσεις που θα προκηρυχθούν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας της περιοχής.
Ο κ. Τρουπής τόνισε ακόμη ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση της εδαφικής επιτροπής οι συνεδριάσεις της να πραγματοποιούνται, στη Μεγαλόπολη, όπως επίσης η απόφαση σύστασης μόνιμου παρατηρητηρίου επιχειρηματικότητας στη Μεγαλόπολη.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι η πρωτοβουλία του επιμελητηρίου για την ίδρυση εκθεσιακού – συνεδριακού κέντρου παίρνει πλέον σάρκα και οστά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δημιουργία του «Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού (ΜΕΚΕΠ)» μέσω του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.