Το κόλπο με τον ανεμιστήρα για δροσιά στο σπίτι

Το κόλπο με τον ανεμιστήρα για δροσιά στο σπίτι
Τρίτη, 25/07/2023 - 13:08

Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και βάλτε τον ανεμιστήρα να φυσάει πάνω τους. Λογικά θα φέρει μια ανάσα δροσιάς στο δωμάτιό σας.

Ο καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν και είναι πρακτικά αδύνατο να διατηρηθεί ένα σπίτι δροσερό χωρίς κλιματιστικό. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συμβουλές και κόλπα για να μειωθεί, έστω και λίγο, η θερμοκρασία μέσα σε ένα σπίτι χωρίς κλιματιστικό.

Τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, μπορείτε να κρατήσετε τις κουρτίνες κλειστές. Θα δείτε ότι το δωμάτιο θα παραμείνει δροσερό για περισσότερη ώρα. Κατεβάστε την τέντα του μπαλκονιού σας και ακόμα καλύτερα κλείστε τα παντζούρια αφού ο ήλιος δεν θα χτυπάει το σπίτι τόσο πολύ με αυτόν τον τρόπο. Τα δωμάτια υπερθερμαίνονται όταν ο ήλιος μπαίνει μέσα από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

Καλό είναι να έχετε ανοίξει τα παράθυρα του σπιτιού κατά τη διάρκεια της νύχτας την προηγούμενη μέρα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολύ την ηλεκτρική κουζίνα. Η χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας -ιδίως του φούρνου- μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την θερμοκρασία της κουζίνας αλλά και των δωματίων που βρίσκονται κοντά της.

Το κόλπο με τα παγάκια και τον ανεμιστήρα

Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και βάλτε τον ανεμιστήρα να φυσάει πάνω τους. Λογικά θα φέρει μια ανάσα δροσιάς στο δωμάτιό σας.

Βάλτε τον ανεμιστήρα να «κοιτάει» προς το παράθυρο. Ιδανικά καλό θα ήταν πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό το τρικ ο ανεμιστήρας σπρώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, βάζοντας δροσερό αέρα στο δωμάτιο και βοηθώντας το ρεύμα που δημιουργείται να μπει σε όλο τον χώρο.

Επίσης, απλά πάρτε ένα μεταλλικό μπολ (το μέταλλο διατηρεί πιο πολλή ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου) και γεμίστε το με παγάκια.

Τοποθετήστε το μπολ μπροστά από τον ανεμιστήρα ώστε αυτός να «φυσάει» τον αέρα πάνω στα παγάκια. Αν χρειαστεί τοποθετήστε κάποια πετσέτα ή ένα περιοδικό κάτω από το μπολ ώστε να του δώσετε κλίση και να είναι πιο άμεση η επαφή με τον αέρα.

Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ

Επιμένουν και αύριο οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά από το μεσημέρι ενισχύονται οι βοριάδες και θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα να πέφτει η θερμοκρασία.

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη, σε όλη τη χώρα, ενώ στη βορειοανατολική Ελλάδα προβλέπονται μπουρίνια.

Σύμφωνα με επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί από τις 12 Ιουλίου κατά διαστήματα συνθήκες καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» σε πολλές περιοχές, προβλέπονται αναλυτικά:

1. Σήμερα, νέα θερμική έξαρση στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και τοπικά στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου β. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου γ. στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Αύριο, η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ανατολικής χώρας θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α. στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου

δ. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.

3. Την Πέμπτη 27/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Τελευταία τροποποίηση στις 25/07/2023 - 13:16