Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού τέθηκε στην συνάντηση με τον διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), Σπύρο Πρωτοψάλτη, που είχε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου. Όμως το ίδιο θέμα τέθηκε και στην συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργίαδη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης. Ο Κ. Κορκίδης κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και εργατικού δυναμικού με ενεργειακές και ψηφιακές δεξιότητες.
Επιπλέον και ο ΣΕΒ έχει επισημάνει ότι τρία είναι τα θέματα που επείγουν:
-Να ξαναδούμε το κενό τεχνολογικής εκπαίδευσης
-Οι καταρτίσεις, μέσα από δημόσια χρηματοδότηση να είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και
-Μεγαλύτερο άνοιγμα των ΑΕΙ στα επαγγέλματα του μέλλοντος.
Ο διοικητής της Δ.ΥΠ.Α. ενημέρωσε την κυρία Μάνη για τα προγράμματα κατάρτισης που παρέχει η υπηρεσία και για την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε η ανάγκη να γνωστοποιούν οι επιχειρήσεις τις ζητούμενες προς πλήρωση θέσεις, όπως και τις ειδικότητες, στις οποίες παρουσιάζονται ανάγκες ή ελλείψεις, ειδικά όσον αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός δήλωσε: «Τα προγράμματα που παρέχει η Δ.ΥΠ.Α. συμβάλλουν καθοριστικά ώστε οι επιχειρήσεις να προσελκύσουν και να διατηρήσουν το προσωπικό τους, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της χώρας μας. Το έργο που γίνεται στις 50 Σχολές Μαθητείας της Υπηρεσίας, αλλά και στα προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης σε επιχειρήσεις, είναι σημαντικό. Στοχεύουμε σε μια συνολική ανάπτυξη της οικονομίας με στήριξη της βιομηχανίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, αύξηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και αύξηση των μισθών».
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ, καταδεικνύει ότι, μόλις, το 3% των επιχειρήσεων βρήκαν με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσαν. Το 31,3% δήλωσαν ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κάλυψαν τις ανάγκες τους. Το 39.1% δήλωσαν ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ για το 17,2% ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος, που δεν προβλέπουν ότι θα καλύψουν σωστά τις ανάγκες τους.
Η έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων είναι ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων – με βάση το τζίρο τους. Φαίνεται να είναι σοβαρότερο στις μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους ξεπερνά το 40% - είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των ερωτηθέντων (17,2%)
Οι ειδικότητες που δυσκολεύονται να καλύψουν οι επιχειρήσεις είναι κυρίως αυτές των μηχανικών (16,7%), των οικονομικών (13,9%) και τεχνικών (11,1%) κλάδων και της πληροφορικής (9,6%). Ακολουθούν οι πωλητές, σύμβουλοι και υπάλληλοι γραφείου.
Σημειώνεται ότι το ΕΒΕΑ, ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την διασύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια, για την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες από κοινού με την ΔΥΠΑ σε προγράμματα εκπαίδευσης.