Ο ανεμιστήρας έχει μπει στα περισσότερα σπίτια για το καλοκαίρι. Προφανώς και ο ανεμιστήρας δεν είναι κλιματιστικό, δεν μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία ενός χώρου και σαφώς δεν μπορεί να το αντικαταστήσει σε ακραίες συνθήκες.
Ωστόσο η εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας υποχρεώνει τους καταναλωτές να περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρήση ενεργοβόρων όπως το κλιματιστικό και να καταφεύγουν στη λύση των ανεμιστήρων.
Πόσο καίει ο ανεμιστήρας δαπέδου και οροφής όλη μέρα
Η σύγκριση στην κατανάλωση ενέργειας είναι συντριπτικά υπέρ του ανεμιστήρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το εργαλείο υπολογισμού κόστους της ΡΑΕ:
Ενας ανεμιστήρας δαπέδου καίει 0,34 ευρώ ανά ημέρα και έχει κόστος 10,11 ευρώ το μήνα.
Ένας ανεμιστήρας οροφής καίει 0,84 ευρώ για ολόκληρη μέρα και περίπου 25 ευρώ ολόκληρο το μήνα.
Το κόλπο με τα παγάκια και τον ανεμιστήρα
Γεμίστε ένα μπολ με παγάκια και βάλτε τον ανεμιστήρα να φυσάει πάνω τους. Λογικά θα φέρει μια ανάσα δροσιάς στο δωμάτιό σας.
Βάλτε τον ανεμιστήρα να «κοιτάει» προς το παράθυρο. Ιδανικά καλό θα ήταν πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό το τρικ ο ανεμιστήρας σπρώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, βάζοντας δροσερό αέρα στο δωμάτιο και βοηθώντας το ρεύμα που δημιουργείται να μπει σε όλο τον χώρο.
Επίσης, απλά πάρτε ένα μεταλλικό μπολ (το μέταλλο διατηρεί πιο πολλή ώρα τη χαμηλή θερμοκρασία του πάγου) και γεμίστε το με παγάκια.
Τοποθετήστε το μπολ μπροστά από τον ανεμιστήρα ώστε αυτός να «φυσάει» τον αέρα πάνω στα παγάκια. Αν χρειαστεί τοποθετήστε κάποια πετσέτα ή ένα περιοδικό κάτω από το μπολ ώστε να του δώσετε κλίση και να είναι πιο άμεση η επαφή με τον αέρα.