Με νέα δομικά χαρακτηριστικά και κριτήρια θα συνοδεύονται τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης, που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.
Νέο «εξοικονομώ» στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης και προτεραιοποίηση σε όσους εντάσσουν και μπαταρία μαζί με το φωτοβολταϊκό ή αιολικό έργο είναι κάποιες από τις αλλαγές που δρομολογούνται.
Μια πρόγευση έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Όπως είπε, σταδιακά θα αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των προγραμμάτων αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων. «Σταδιακά θα αλλάζουμε τα χαρακτηριστικά του Εξοικονομώ έτσι ώστε να αποκομίζουμε- από την εμπειρία που έχουμε και από τις ανάγκες που έχουμε- πληροφόρηση. Διότι έχουμε διάφορα πράγματα στο σύστημα της εξοικονόμησης. Το βασικό είναι ότι η εξοικονόμηση έχει τελείως διαφορετική οικονομική απόδοση στον βορά σε σχέση με τον νότο. Και θα πρέπει τα εξοικονομώ να προσαρμόζονται αναλόγως».
Μάλιστα όπως είπε το πρόγραμμα δεν θα βασίζεται σε ζώνες αλλά θα είναι στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, όπου κάθε περιοχή έχει τους δικούς της συντελεστές.
Ο υπουργός απέφυγε να πει αν θα υπάρξει συνέχεια του «Εξοικονομώ» λέγοντας ότι στην πορεία θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει συνέχεια ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας ότι «μπορεί να ελπίζουν όσοι δεν μπήκαν τώρα».
Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά σημείωσε ότι υπάρχουν κίνητρα για αποθήκευση ενέργειας και αυτό που θα γίνει στην πορεία είναι να δίνεται προτεραιότητα σε αυτόν που μαζί με το αιολικό ή το φωτοβολταϊκό θα έχει και την αποθήκευση, δηλαδή δεν θα χρειάζεται πρόσθετο ηλεκτρικό χώρα αλλά θα τον δημιουργεί. Όπως είπε, είναι ένας τρόπος για να λύσουμε τα προβλήματα έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Ειχαμε μια πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ αλλά όχι αντίστοιχη χωρητικότητα στο σύστημα.
Αυτό έχει τεράστιες επενδύσεις που γίνονται ταυτόχρονα όμως χρειαζόμαστε και πολύ περισσότερη αποθήκευση για να μπορούν οι ΑΠΕ όταν παράγουν το πρωί πχ να μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και το βράδυ που είναι πολύ πιο ακριβή η ενέργεια.
Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μέσω των οποίων οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρισμού και να επιλέγουν το χρόνο κατανάλωσης αναλόγως με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.
Οι έξυπνοι μετρητές είναι το «κλειδί» όπως τόνισε για «αγοράζουμε την ενέργεια στην κατάλληλη στιγμή. Γιατί τώρα με τις ΑΠΕ έχουμε πολύ μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές ανάλογα με την ώρα. Συνεπώς οι έξυπνοι μετρητές είναι ένα σημαντικό κομμάτι για να έχουμε καλύτερους λογαριασμούς ρεύματος».
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης των υφιστάμενων ρολογιών ρεύματος με έξυπνους μετρητές συζητείται εδώ και χρόνια με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει αναγκαστεί να ακυρώσει τον πρώτο διαγωνισμό μετά από δικαστικές προσφυγές των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Και ο δεύτερος διαγωνισμός που θεωρητικά βρίσκεται σε εξέλιξη είναι παγωμένος μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μιας από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες.