Οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας για δεκαετίες καλύπτονται μέσω της τηλεθέρμανσης που κάλυπτε η ΔΕΗ μέσω των λιγνιτικών της μονάδων ενώ τώρα η επιχείρηση κρατώντας αποστάσεις ζητά να μετρηθεί το επιπλέον κόστος για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης.
Τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης εν όψει της χειμερινής περιόδου 2023-2024 που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση αλλά και στελέχη της επιχείρησης. Μια σύσκεψη που δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ θα πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά το κόστος και οι επιπτώσεις του στα οικονομικά της ΔΕΗ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Την ίδια ώρα καθυστερεί η κατασκευή μονάδας ΣΥΘΗΑ στους χώρους του παλαιού σταθμού της Καρδιάς για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης. Η κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ θα καλύψει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου ωστόσο δεν έχει ακόμη προχωρήσει η κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο στον οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ. Η καθυστέρηση υλοποίησης του ΣΥΘΗΑ με καύσιμο φυσικό αέριο συνεπάγεται καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αντικατάστασης της θερμικής ενέργειας που παραγόταν από τους λιγνιτικούς σταθμούς της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ η έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας ΣΥΘΗΑ ηλεκτρικής ισχύος 105,34 MW και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MW θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί μετά από 22 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το χειμώνα θα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία της πόλης Πτολεμαΐδας με θερμική ενέργεια μέσω ηλεκτρολεβήτων που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά έως ότου λειτουργήσει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5. Και αυτό γιατί ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς θερμικής ενέργειας από την Πτολεμαΐδα 5 στην πόλη της Πτολεμαΐδας θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους αλλά κυρίως διότι η νέα μονάδα συνεχίζει εδώ και μήνες να λειτουργεί δοκιμαστικά και να παράγει μόνο ηλεκτρική και όχι θερμική ενέργεια.
Όλη αυτή η διαδικασία σημαίνει επιπλέον κόστος στην παραγωγή θερμικής ενέργειας μέσω των ηλεκτρολεβήτων το οποίο κόστος για την περυσινή χειμερινή περίοδο ανήλθε σε περίπου 15 εκατ ευρώ που προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Σημαντικό ζήτημα κόστους τίθεται και για τη μονάδα ΣΥΘΗΑ που τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Η συγκεκριμένη μονάδα που είναι κοινή επένδυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ χρησιμοποιεί ως καύσιμο βιομάζα, μεγάλες ποσότητες της οποία εισάγονται αυξάνοντας το κόστος της θερμικής ενέργειας που προσφέρεται στους πολίτες.
Σε ότι αφορά εξάλλου την τηλεθέρμανση της Κοζάνης αυτή τροφοδοτείται από τον λιγνιτικό σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Ωστόσο οι μονάδες του σταθμού δεν λειτουργούν συνεχώς καθώς εισέρχονται στο σύστημα αναλόγως του κόστους του ρεύματος που παράγουν.