Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η τηλεθέρμανση θα άνοιγε πριν 10 μέρες, ωστόσο αυτό δεν συνέβη λόγω σημαντικών προβλημάτων.
Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑ) ότι η καθυστέρηση στην τροφοδοσία της πόλης της Κοζάνης και των διασυνδεδεμένων οικισμών ΖΕΠ και Ν. Χαραυγής με θερμική ενέργεια από την εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης οφείλεται αποκλειστικά στην μη διαθεσιμότητα, μέχρι σήμερα, των μονάδων του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Η ΔΕΥΑ Κοζάνης ανέφερε μάλιστα σε ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα για την παροχή θερμικής ενέργειας από τις 2 Οκτωβρίου για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η ανακοίνωση για την τηλεθέρμανση Κοζάνης
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ) ενημερώνει τους καταναλωτές της ότι η καθυστέρηση στην τροφοδοσία της πόλης της Κοζάνης και των διασυνδεδεμένων οικισμών ΖΕΠ και Ν. Χαραυγής του Δήμου Κοζάνης με θερμική ενέργεια από την εγκατάσταση της Τηλεθέρμανσης οφείλεται αποκλειστικά στην μη διαθεσιμότητα, μέχρι σήμερα, των μονάδων του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης .
Η ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ βρίσκεται σε λειτουργική ετοιμότητα έχοντας υποβάλλει σχετικό αίτημα για την παροχή θερμικής ενέργειας ήδη από τις 2 Οκτωβρίου 2023 για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία της προθέρμανσης και η παροχή θερμικής ενέργειας θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την διαθεσιμότητα των μονάδων.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την κατανόηση σας.
Πότε ανοίγει η τηλεθέρμανση
Χωρίς τηλεθέρμανση για αρκετά 24ωρα ακόμα φαίνεται πως θα μείνει η πόλη της Κοζάνης, καθώς τα πολλά προβλήματα στις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, καθυστερούν την έναρξη μεταφοράς θερμικών φορτίων προς τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΚ, όπως αναφέρει το τοπικό e-ptolemeos.
Όπως σας παρουσίασε από την περασμένη εβδομάδα ο «Π» η μονάδα 3 βρίσκεται εκτός με πρόβλημα στον μετασχηματιστή, η μονάδα 5 είναι σε διαδικασία συντήρησης, ενώ ξαφνικό θέμα διαρροής προέκυψε στην μονάδα 4, αφήνοντας ουσιαστικά «ξεκρέμαστη» την Τηλεθέρμανση και την πόλη της Κοζάνης.
ΔΕΥΑΚ και ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εβδομάδα χωρίς τηλεθέρμανση αν και έχει ξεκινήσει ο συμβατοποιημένος χρόνος της επιχείρησης με τους καταναλωτές(15 Οκτωβρίου) και είχε σταλεί το επίσημο αίτημα παροχής θερμικής ενέργειας από τις 2 Οκτωβρίου.
Εκτιμήσεις όσων παρακολουθούν από κοντά την πορεία αποκατάστασης των βλαβών στις μονάδες κάνουν λόγο για τα μέσα Νοέμβρη σε ότι έχει να κάνει με τη μονάδα 3, για ολοκλήρωση της συντήρησης στα τέλη του Νοέμβρη στην μονάδα 5 και όλες οι προσπάθειες εναποτίθενται στη μονάδα 4 όπου όλα δείχνουν πως η διαρροή θα αποκατασταθεί την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.
Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ακολουθεί η διαδικασία προθέρμανσης και η παροχή θερμικής ενέργειας, με τη ΔΕΥΑΚ να ανησυχεί για την κατάσταση του δικτύου που όπως πάντα στην έναρξη της περιόδου παρουσιάζει μικρά ή μεγάλα προβλήματα.
Η Παρασκευή δείχνει να είναι η μέρα που η Τηλεθέρμανση σταδιακά θα έρχεται στα σπίτια της Κοζάνης με τη θερμοκρασία πάντως ήδη να έχει πέσει και την ανησυχία των καταναλωτών να είναι έκδηλη.
Τηλεθέρμανση: Προβληματισμός για το πώς θα καλυφθούν τα κόστη
Με την απολιγνιτοποίηση να προχωρά και το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά κόστη αν δεν επιλυθεί σειρά ζητημάτων για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης.
Οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας για δεκαετίες καλύπτονται μέσω της τηλεθέρμανσης που κάλυπτε η ΔΕΗ μέσω των λιγνιτικών της μονάδων ενώ τώρα η επιχείρηση κρατώντας αποστάσεις ζητά να μετρηθεί το επιπλέον κόστος για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης.
Τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης εν όψει της χειμερινής περιόδου 2023-2024 που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση αλλά και στελέχη της επιχείρησης τον Σεπτέμβριο. Μια σύσκεψη που δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ θα πρέπει να μετρηθεί προσεκτικά το κόστος και οι επιπτώσεις του στα οικονομικά της ΔΕΗ προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Την ίδια ώρα καθυστερεί η κατασκευή μονάδας ΣΥΘΗΑ στους χώρους του παλαιού σταθμού της Καρδιάς για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης. Η κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ θα καλύψει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου ωστόσο δεν έχει ακόμη προχωρήσει η κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο στον οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ. Η καθυστέρηση υλοποίησης του ΣΥΘΗΑ με καύσιμο φυσικό αέριο συνεπάγεται καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αντικατάστασης της θερμικής ενέργειας που παραγόταν από τους λιγνιτικούς σταθμούς της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΗ η έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας ΣΥΘΗΑ ηλεκτρικής ισχύος 105,34 MW και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MW θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί μετά από 22 μήνες.
Σε κάθε περίπτωση το χειμώνα θα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία της πόλης Πτολεμαΐδας με θερμική ενέργεια μέσω ηλεκτρολεβήτων που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά έως ότου λειτουργήσει η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5. Και αυτό γιατί ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς θερμικής ενέργειας από την Πτολεμαΐδα 5 στην πόλη της Πτολεμαΐδας θα ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους αλλά κυρίως διότι η νέα μονάδα συνεχίζει εδώ και μήνες να λειτουργεί δοκιμαστικά και να παράγει μόνο ηλεκτρική και όχι θερμική ενέργεια.
Όλη αυτή η διαδικασία σημαίνει επιπλέον κόστος στην παραγωγή θερμικής ενέργειας μέσω των ηλεκτρολεβήτων το οποίο κόστος για την περυσινή χειμερινή περίοδο ανήλθε σε περίπου 15 εκατ ευρώ που προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες, ενώ εφέτος εκτιμάται ότι θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Σημαντικό ζήτημα κόστους τίθεται και για τη μονάδα ΣΥΘΗΑ που τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου. Η συγκεκριμένη μονάδα που είναι κοινή επένδυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ χρησιμοποιεί ως καύσιμο βιομάζα, μεγάλες ποσότητες της οποία εισάγονται αυξάνοντας το κόστος της θερμικής ενέργειας που προσφέρεται στους πολίτες.
Σε ότι αφορά εξάλλου την τηλεθέρμανση της Κοζάνης αυτή τροφοδοτείται από τον λιγνιτικό σταθμό Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ. Ωστόσο οι μονάδες του σταθμού δεν λειτουργούν συνεχώς καθώς εισέρχονται στο σύστημα αναλόγως του κόστους του ρεύματος που παράγουν.