Μπορεί η τιμή της αμόλυβδης να διαγράφει μια ήπια πτωτική τροχιά τον τελευταίο μήνα χωρίς ωστόσο να κατέβει κάτω από το 1,82 ευρώ το λίτρο, ωστόσο η χώρα μας παραμένει σταθερά η τρίτη ακριβότερη στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εβδομαδιαίου δελτίου της ΕΕ, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,820 ευρώ ανά λίτρο με μόνο τους Ολλανδούς και τους Δανούς καταναλωτές να πληρώνουν ακριβότερα και ειδικότερα στο 1.888 ευρώ ανά λίτρο και στο 1,845 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα.
Η αμόλυβδη στην Ελλάδα είναι κατά σχεδόν 9% ακριβότερη από τη μέση τιμή πώλησης στην ΕΕ των 27 χωρών, που διαμορφώνεται στα 1,670 ευρώ το λίτρο αλλά και ακριβότερα από χώρες όπως η Γαλλία (1,799 ευρώ το λίτρο), η Φινλανδία (1,793 ευρώ το λίτρο), η Γερμανία (1,773 ευρώ το λίτρο) και η Ιταλία (1,765 ευρώ το λίτρο). Στον αντίποδα οι φθηνότερες τιμές διαμορφώνονται στη Μάλτα (1,340 ευρώ το λίτρο), στην Κύπρο (1,348 ευρώ το λίτρο), στην Κροατία (1,485 ευρώ ανά λίτρο) και στην Τσεχία (1,462 ευρώ ανά λίτρο).
Η εικόνα είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης όπου στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται στο 1,644 ευρώ το λίτρο, λίγο υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για τις 27 χώρες που ανέρχεται σε 1,644 ευρώ ανά λίτρο και λίγο χαμηλότερα αν η μέση τιμή υπολογιστεί στην Ευρωζώνη, που διαμορφώνεται στο 1,667 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές του πετρελαίου το 2024
Την ίδια ώρα στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent το 2024 θα κυμανθούν μεταξύ 80-85 δολ. το βαρέλι, προέβη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.
Σε συνέντευξή του στο Russia 24, ο Νόβακ δήλωσε ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ρωσικό αργό και πετρελαιοειδή από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία-Ειρηνικό. Πρόσθεσε, ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει φέτος το 45-50% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και η Ινδία περίπου το 40%.
Συγκεκριμένα, φέτος η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 45%-50% των αποστολών αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, ενώ το μερίδιο της Ινδίας εκτοξεύτηκε στα ύψη, σε περίπου 40% από σχεδόν καθόλου δύο χρόνια νωρίτερα, ανέφερε επίσης ο Νόβακ, προσθέτοντας πως οι εξαγωγές προς την Ευρώπη αναμένεται να αντιπροσωπεύουν όχι πάνω από το 5% των συνολικών προμηθειών της χώρας στο εξωτερικό φέτος. Τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 45%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναλυτές της S&P Global βλέπουν το Brent να διαπραγματεύεται μεταξύ 75-100 δολ./βαρέλι το 2024.
Ο Νόβακ αναφέρθηκε επίσης στη ρωσική βιομηχανία φυσικού αερίου, η οποία έχει σταματήσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς μειώθηκαν μείωσε δραστικά οι προμήθειες προς την Ευρώπη. Η Ρωσία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών προς την Ασία και στη δημιουργία ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για να μετριάσει τις επιπτώσεις από το χαμένο μερίδιο αγοράς. Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι η Ρωσία στοχεύει να ξεκινήσει τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Παρά τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να σχεδιάζει να φθάσει τα 100 εκατομμύρια mt παραγωγής LNG έως το 2035 και να αντιπροσωπεύει το 15-20% της παγκόσμιας αγοράς. Το Κρεμλίνο στοχεύει επίσης στην υπογραφή συμφωνίας για το έργο φυσικού αερίου Power of Siberia 2 με Κινέζους εταίρους. Η διαδρομή που διέρχεται από τη Μογγολία, έχει προγραμματισμένη δυναμικότητα προμήθειας 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. «Έχει επιτευχθεί κατ' αρχήν συμφωνία με τους Κινέζους για την υλοποίηση του έργου αυτού. Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική έγκριση των οικονομικών και εμπορικών όρων για την υλοποίηση του έργου μεταξύ της Gazprom και της China National Petroleum Company», δήλωσε ο Νόβακ. Επί του παρόντος, οι εργασίες σχεδιασμού και έρευνας για το έργο διεξάγονται στη Μογγολία, είπε.