Υδάτινοι πόροι: η αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους στο επίκεντρο της κομβικής ημερίδας του ΠΑΣΕΠΠΕ

Υδάτινοι πόροι: η αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους στο επίκεντρο της κομβικής ημερίδας του ΠΑΣΕΠΠΕ
Δευτέρα, 03/06/2024 - 15:24

Στο ύψος της θεσμικής του ευθύνης στάθηκε για μία ακόμα φορά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα “Η Επόμενη Ημέρα στην Διαχείριση των Υδατικών Πόρων”, την Παρασκευή 24/05/2024, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Την εξαιρετική επιτυχία της ημερίδας μαρτυρά η προσέλευση περισσότερων από 200 συμμετεχόντων οι οποίοι εκπροσώπησαν το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με τον κλάδο της διαχείρισης υδάτινων πόρων: την Κυβέρνηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, την ακαδημαϊκή κοινότητα και συναρμόδιους φορείς.

Το όραμα του Συνδέσμου περιέγραψε με σαφήνεια και ρεαλισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΠΠΕ, κ. Κωνσταντίνος Γκολιόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζοντας τη σημασία της κλιματικής αλλαγής, τόνισε την αδήριτη ανάγκη για συντονισμό, καλώντας σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που θέτουν οι νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες, με σεβασμό στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του νερού και των απωλειών του και τη χρηματοδότηση μιας "γαλάζιας" οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ημερίδα τροφοδότησαν με σημαντικές ειδήσεις οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης), καθώς ανακοινώθηκε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, για τον μετασχηματισμό των ΔΕΥΑ, ενώ συζητήθηκε το μέγεθος και το είδος των υποδομών που θα κληθούμε σαν χώρα να δημιουργήσουμε.

Για το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων, αναφέρθηκε η προσπάθεια εξεύρεσης των σχετικών πόρων αλλά και η αναμενομένη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων όπως π.χ. οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ελληνικής πολιτείας.

Από την πλευρά της μεγαλύτερης επιχείρησης νερού στην Ελλάδα, με 5 εκατ. καταναλωτές, της ΕΥΔΑΠ, ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γιώργος Στεργίου, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της εταιρείας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με νέα έργα καθώς και τον τρόπο προσαρμογής του επενδυτικού πλάνου στις εξελίξεις που δημιουργούνται τόσο από τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και από τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες. Ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΣΕΠΠΕ Μπάμπης Χαραλαμπίδης συντόνισε αυτή την εναρκτήρια συζήτηση.

Ακολούθησε επίκαιρο πάνελ, στο οποίο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και διοικητές οργανισμών ύδρευσης και αποχέτευσης ανέπτυξαν τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με την σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ.

Από την πλευρά της ΕΔΕΥΑ, ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων και αντιπρόεδρος του φορέα, εξέφρασε ανησυχίες για την έλλειψη προσωπικού, το ενεργειακό κόστος αλλά και την τελική πρόταση του Υπουργείου για τον μετασχηματισμό τω ΔΕΥΑ, θέματα τα οποία επιβάλλεται να επιλυθούν στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος Αριστείδης Ζευγίτης.

Σημαντική στιγμή στην ημερίδα, υπήρξε η παρουσίαση της Αναθεώρησης της Οδηγίας Ε.Ε για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων από τον κ. Δανιήλ Μαμάη, καθηγητή Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

Ακολούθως, ο κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Καθηγητής στην Έδρα της UNESCO για την Πράσινη Καινοτομία και την Κυκλική Οικονομία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης αστικών λυμάτων στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Αλέξανδρος Μεντές, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, παρουσίασε πως η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις. Παρέμβαση σχετικά με τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις έκανε ο Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΚΑ & ΠΟΛΠΡΟ, κ. Ν. Μαμαλούγκας, ο οποίος έδωσε διαφωτιστικές διευκρινίσεις σε σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κεραμιτζόγλου

Ο Καθηγητής Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΕΜΠ κ. Χρήστος Μακρόπουλος, παρουσίασε πως τα ψηφιακά δίδυμα μπορούν να συμβάλλουν στην βέλτιστη διαχείριση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η Ημερίδα έκλεισε με συζήτηση υπό τον συντονισμό του εκπροσώπου της Envinow Χρήστο Καλαϊτζή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μελετητών, εταιρειών παροχής τεχνολογίας και κατασκευαστικές τεχνικές εταιρίες. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις επιχειρηματικές και τεχνολογικές προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον του κλάδου.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας καθώς και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (TEE) και της Έδρας UNESCO για την Κυκλική Οικονομία και Πράσινη Καινοτομία του ΕΜΠ.

Την Ημερίδα στήριξαν οι επιχειρήσεις μέλη του ΠΑΣΕΠΠΕ, καθώς Μεγάλοι Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ και ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ, Χρυσοί Χορηγοί οι εταιρείες ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ και ΑΧΑΪΚΗ ΟΡΕΙΧΑΛΚΟΥΡΓΙΑ, Υδάτινος Χορηγός η εταιρεία ΥΔΑΤΩΡ ΑΕ, Χορηγοί οι εταιρείες ΤΕΔΡΑ ΑΤΕ και ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ και Υποστηρικτές οι εταιρείες ΕΜΒΗΣ, ΤΕΧΝΟΡΟΗ, ΚΡΟΥΝΟΣ, SYCHEM και ΥΔΡΟΔΟΜΗ.