Τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τη Δ. Μακεδονία από επενδυτικά σχέδια

Τρεις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας για τη Δ. Μακεδονία από επενδυτικά σχέδια
Παρασκευή, 05/07/2024 - 15:52

Περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν μέσα από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στις τρεις -συνολικού προϋπολογισμού 330 εκ. ευρώ- προσκλήσεις που εξέδωσε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων).

«Θα δημιουργηθούν 3005 νέες θέσεις εργασίας», είπε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του προγράμματος, ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδας Καλλίρης στην 4η συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων θέσεων εργασίας αφορούν επιχειρήσεις που ήδη είναι εγκαταστημένες στην περιοχή και είναι ένα καλό μήνυμα για τους νέους και τις νέες που θέλουν να παραμείνουν στο τόπο τους», επισήμανε ο κ. Καλλίρης, διευκρινίζοντας ότι το επόμενο διάστημα ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και σύντομα θα υπάρξουν οι πρώτες άμεσες ενισχύσεις. Γνωστοποίησε δε ότι στα παραπάνω επενδυτικά σχέδια «έχουν κατατεθεί και προτάσεις 6 μεγάλων επιχειρήσεων εκ των οποίων οι τρεις υφίστανται και τρεις είναι υπό σύσταση».

Ανάφερε ακόμη ότι προς το τέλος καλοκαιριού «θα υπάρξει πρόσκληση ύψους 100 εκ. ευρώ που θα αφορά επενδυτικά σχεδία με αποκλειστικό αντικείμενο τα ζητήματα της ενέργειας» όπως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής υδρογόνου κλπ, όπου αναμένονται προτάσεις από εγχώριους ενεργειακούς ομίλους, οι οποίοι έχουν δείξει ενδιαφέρον στους παραπάνω τομείς.

Στις αναφορές της εταιρίας Advent περί καθυστερήσεων ως προς την έγκριση του επενδυτικού της σχεδίου, που θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση του ο κ. Καλλίρης απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμιά χρονοκαθυστέρηση από την πλευρά της υπηρεσίας» και ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ και της ΕΕ, «θα πρέπει να υποβληθούν από την πλευρά της οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 προκειμένου να εξεταστούν θέματα προβληματικότητας», καθώς και ότι η ίδια η εταιρία «ζήτησε παράταση για τις 15 Ιουλίου» και «εάν θελήσει και νέα παράταση προκειμένου να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εμείς θα την δώσουμε».

Κατέληξε λέγοντας ότι από την στιγμή που θα παραληφθούν και εξεταστούν οι οικονομικές καταστάσεις «θα προχωρήσουμε άμεσα στην πρόσκληση για την εταιρία advent όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest- PCI’s)»

Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Μετάβασης ΑΕ Δέσποινα Γκαράνη περιέγραψε τον οδικό χάρτη για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία απόδοσης των εδαφών 97.000 στρεμμάτων της ΔΕΗ στην εταιρία Μετάβαση ΑΕ. Ανακοίνωσε ότι «σήμερα θα βγει στην δημοσιότητα από την ΔΕΗ η πρώτη πράξη που αφορά 10.000 στρέμματα αδιατάρακτων εδαφών», τα οποία αφού θα πιστοποιηθούν από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος ότι τηρούν όλες τις προϋποθέσεις αποκατάστασης εδαφών σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ΑΕΠΟ, προκειμένου να μεταβιβαστούν στην ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ. Εξήγησε δε ότι «αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει για το σύνολο των εκτάσεων που θα μεταβιβαστούν από την ΔΕΗ στην εταιρία» κι ότι στόχος που έχει τεθεί είναι «έως το τέλος το 2024 να έχουν μεταφερθεί στην ιδιοκτησία της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 54.000 στρέμματα».

Ως προς την διαδικασία απόδοσης των εδαφών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ανάφερε ότι «θα συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης των εδαφών με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που θα εξετάζει το ύψος της μίσθωσης των εκτάσεων στους δικαιούχους επενδυτές».

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης παρουσίασε τον απολογισμό των ενεργειών της περιφερειακής Αρχής και ζήτησε «η Εδαφική Επιτροπή του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) 2021-2027 να έχει περισσότερο αποφασιστικό χαρακτήρα» ως προς την υλοποίηση των έργων που προτείνει στην διαχειριστική αρχή του ΔΑΜ και ταυτόχρονα επανέλαβε το αίτημα της νέας περιφερειακής αρχής για την «αναγκαιότητα αναθεώρησης του Π.Δ.Α.Μ. 2021-2027».