Για όγδοη συνεχή χρονιά η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θα δώσει το παρόν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 σηματοδοτώντας τη δέσμευση της να εδραιώσει έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με την αγορά, τους καταναλωτές και την κοινωνία των πολιτών.
Το περίπτερο της ΡΑΑΕΥ θα βρίσκεται στο κτίριο 10, stand 24.
Η Ρυθμιστική Αρχή προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων.
Α. Ημερίδα και Εσπερίδες
- Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 ώρα 12:00, Ημερίδα ΡΑΑΕΥ
A’ ΜΕΡΟΣ, Θέμα: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προς όφελος των πολιτών»
B’ ΜΕΡΟΣ, Θέμα: «Οι νέες προκλήσεις στους τομείς Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων»
- Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 18:30, Εσπερίδα του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ με θέμα «Περικοπές έργων ΑΠΕ»
Α’ ΜΕΡΟΣ, Τοποθετήσεις θεσμικών φορέων
Β’ ΜΕΡΟΣ, Συζήτηση με τους φορείς των ΑΠΕ
Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Α – Σ.Κ. «Ν. Γερμανός» στο Κτίριο 8 (2ος όροφος) εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.
Β. Ενεργειακές δράσεις
Διαγωνισμός Ζωγραφικής
Η ΡΑΑΕΥ διοργανώνει, για τρίτη χρονιά, σε συνεργασία με την Πρυτανεία του ΑΠΘ και την Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Διαγωνισμό Ζωγραφικής για νέους/νέες με θέμα «Έξυπνα και πράσινα νησιά».
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και του ευρύτερου κοινού, η αποτύπωση – μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας – του οράματος για τα Έξυπνα και πράσινα νησιά καθώς επίσης η ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προστατεύουν το περιβάλλον στα νησιά και εξασφαλίζουν καθαρή ενέργεια.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες νέων:
1η κατηγορία: για ηλικίες έως 12 ετών (μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού)
2η κατηγορία: για ηλικίες 13 έως 18 ετών (μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου)
3η κατηγορία: για ηλικίες άνω των 18 ετών (φοιτητές/φοιτήτριες, νέοι/νέες)
Χώρος διεξαγωγής είναι ο εξωτερικός χώρος του Κτιρίου 10 εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του Διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενοι, στους οποίους θα παρέχονται δωρεάν υλικά (ειδικό χαρτί ζωγραφικής και ειδικά χρώματα), μπορούν να προσέρχονται όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της ΔΕΘ (Σαββατοκύριακα 07-08.09 & 14-15.09 από τις 10:00 έως τις 22:00 και καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00).
Το καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας θα βραβευτεί σε ειδική τελετή με βραβείο έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα στοιχεία των βραβευθέντων καλλιτεχνών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ (https://www.raaey.gr) υπό τη Θεματική «Νέα – Ανακοινώσεις».
Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τους/τις:
Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος Καθηγητης τ.Αντιπρύτανης ΕΜΠ, Μέλος της ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΑΠΘ, Στέλλα Λάββα, Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας ΑΠΘ, τ.Κοσμητόρισσα Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια ΑΠΘ, τ.Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΚΕΔΙΜΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Φύλου και καταπολέμησης των διακρίσεων ΑΠΘ, Λάμπρος Ψυρράκης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ζωγραφικής 5», Άρης Κατσιλάκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γλυπτικής ΑΠΘ
Παιχνίδι Bowling – ελάτε να πετύχουμε τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης έως το 2030
Η ΡΑΑΕΥ για τρίτη χρονιά υλοποιεί ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους επισκέπτες της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: το Bowling της ενέργειας!
Στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του Κτιρίου 10, εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, οι φιλόδοξοι παίκτες/παίκτριες με την μπάλα ανά χείρας θα επιδιώκουν να πετύχουν τις τοποθετημένες κορίνες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελεί και έναν στόχο της ενεργειακής μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, το «Ενεργειακό bowling» περιλαμβάνει 10 κορίνες, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί και έναν στόχο της ενεργειακής μετάβασης (εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, πράσινο υδρογόνο, αποθήκευση ενέργειας) και των τεχνολογιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα- βιοαέριο, γεωθερμία).
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ενημερωθούν οι νέοι και οι πολίτες για τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης, μέσα από την πιο απλή και απολαυστική διαδικασία: παίζοντας.