ΗΠΑ: Χαμηλότερη η αμοιβή των εργαζομένων στον τομέα των ΑΠΕ σε σύγκριση με τον τομέα των συμβατικών πηγών ενέργειας

ΗΠΑ: Χαμηλότερη η αμοιβή των εργαζομένων στον τομέα των ΑΠΕ σε σύγκριση με τον τομέα των συμβατικών πηγών ενέργειας
Τετάρτη, 07/04/2021 - 13:20

Οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ κερδίζουν υψηλότερους μισθούς από εκείνους που εργάζονται στους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια που αποτελούν το επίκεντρο του σχεδίου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια για την ενίσχυση της αγοράς τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με καλές αποδοχές, ενώ αφαιρεί τις επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα. Τα ευρήματά της έκθεσης υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας που θα χαθούν με την απομάκρυνση από τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Σε όλο το διοικητικό συμβούλιο, οι ενεργειακές θέσεις εργασίας πληρώνουν περίπου 25,60 δολάρια την ώρα, 34% περισσότερο από τον μέσο εθνικό ωριαίο μισθό των 19,14 δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μεταξύ της ερευνητικής εταιρείας BW Research Partnership, του Εθνικού Συνδέσμου Κρατικών Ενεργειακών Αξιωματούχων και του Energy Futures Initiative think tank, με επικεφαλής τον Ernest Moniz, ο οποίος ήταν γραμματέας ενέργειας κατά την προεδρία Ομπάμα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στους ωριαίους μισθούς σε διάφορες ενεργειακές βιομηχανίες. Οι εργαζόμενοι στην πυρηνική ενέργεια, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα έχουν τους υψηλότερους μέσους ωριαίους μισθούς από τις 10 βιομηχανίες ενέργειας που αναλύθηκαν στην έκθεση, κυμαινόμενες μεταξύ 28,69 δολαρίων για θέσεις εργασίας άνθρακα έως 39,19 δολαρίων για πυρηνικά.

Από την άλλη η αιολική και η ηλιακή βιομηχανία σημειώνει μέσους ωριαίους μισθούς των 25,95 δολαρίων και 24,48 δολαρίων, αντίστοιχα.

Οι τομείς με περισσότερες θέσεις εργασίας στον στις κατασκευές και τη βιομηχανία πληρώνουν γενικά λιγότερα σε σύγκριση με τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ανέφερε η έκθεση.

Οι θέσεις εργασίας κοινής ωφελείας είναι πιο πιθανό επροσωπούνται από ενώσεις εργαζομένων που σχετίζεται με υψηλότερους μισθούς και παροχές, ανέφερε η έκθεση. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά συνδικαλισμού είναι ασυνεπή μεταξύ των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και η έκθεση κάλεσε την κυβέρνηση να συγκεντρώσει πιο αξιόπιστα δεδομένα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η έκθεση για τους μισθούς στον ενεργειακό τομέα βασίστηκε σε δεδομένα από μία σειρά αναφορών για την ενέργεια και την απασχόληση των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters