Neoen: Οικονομικό κλείσιμο για το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στη Φινλανδία 404 MW

Neoen: Οικονομικό κλείσιμο για το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στη Φινλανδία 404 MW
Πέμπτη, 08/04/2021 - 14:11

Ο Γάλλος προγραμματιστής Neoen έφτασε στο οικονομικό κλείσιμο για τη χρηματοδότηση του έργου Mutkalampi Wind ισχύος 404 MW στην Κεντρική και Βόρεια Οστροβόθνια στη δυτική Φινλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τεθεί σε λειτουργεί το αιολικό πάρκο το 2023, θα είναι το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τη Mutkalampi θα παρέχεται στην Google, στη Heineken, στη Nobian, στη Philips και στη Signify μέσω πέντε δεκαετών εταιρικών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), συνολικής ισχύος 251 MW.

Η έναρξη της παραγωγής ενέργειας θα γίνει σταδιακά, με την πρώτη φάση να έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2022 και τη δέυτερη για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σημειώνεται ότι η Vestas είναι έχει αναλάβει την προμήθεια των ανεμογεννητριών και την κατασκευών του έργου. Το πάρκο θα περιλαμβάνει 69 ανεμογεννήτριες διαφορετικής ισχύος, «σχεδιασμένες για να μεγιστοποιούν την απόδοση, να είναι ελάχιστα ορατές και να ελαχιστοποιούν την ενόχληση από τον θόρυβο».

Μάλιστα, οι εργασίες προετοιμασίας του ιστότοπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το κεφάλαιο της Neoen και μια διευκόλυνση ανώτερου χρέους ύψους 290 εκατ. ευρώ που παρέχεται από τον γερμανικό θεσμικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων MEAG, μια εταιρεία της Munich Re, που ενεργεί για λογαριασμό πρωτογενών ασφαλιστικών εταιρειών της ERGO, θεσμικούς επενδυτές μέσω της MEAG και διάφορα επενδυτικά ταμεία διαχειρίζεται η MEAG.

Η Neoen εξασφάλισε επίσης χρηματοδότηση ΦΠΑ 38 εκατ. ευρώ από τη σουηδική τράπεζα SEB.Η συνολική επένδυση στο αιολικό πάρκο εκτιμάται σε 478 εκατ. ευρώ, εκτός από το κόστος χρηματοδότησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Neoen Φινλνδίας, Jerri Loikkanen, δήλωσε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι που το Mutkalampi πέτυχε ένα σημαντικό βήμα στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Με πάνω από 500 MW, η Neoen είναι ήδη μία από τους ηγέτες της αγοράς στη Φινλανδία και είναι μια από τις πιο καινοτόμες εταιρείες. Χάρη στην σταθερή τοπική και δυναμική ομάδα μας, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στην επίτευξη του στόχου της Φινλανδίας να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2035.»

Ο Xavier Barbaro, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Neoen, πρόσθεσε:

«Είμαστε περήφανοι για την ταχεία επέκτασή μας στη Φινλανδία, η οποία είναι τώρα στις τρεις πρώτες χώρες μας και συγχαίρω την τοπική ομάδα μας. Με αυτό το πρώτο έργο που χρηματοδοτείται από τη MEAG, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαφοροποιήσουμε τις πηγές χρηματοδότησής μας και έτσι να προσφέρουμε σε νέες κατηγορίες δανειστών την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση. Το αιολικό πάρκο Mutkalampi αντικατοπτρίζει επίσης την ικανότητά μας να διευρύνουμε την πελατειακή μας βάση σε μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες και να καινοτομούμε με μια πανευρωπαϊκή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την πράσινη ενέργεια».