Το μεγάλο κόστος του «πράσινου υδρογόνου» που παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μειωθεί σύντομα και μάλιστα, θα γίνει και φθηνότερο από το φυσικό αέριο σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ερευνητική ομάδα, BloombergNEF (BNEF).
Το υδρογόνο θεωρείται ηγέτης στον αγώνα για ανάπτυξη βιώσιμων πηγών ενέργειας και για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Όμως, η παραγωγή του είναι ακριβή και η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται παράγει πολλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή άλλους ρύπους.
Αντίθετα το πράσινο υδρογόνο παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης με την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια να παρέχεται από την αιολική, ηλιακή ή υδροηλεκτρική ενέργεια.
Οι ερευνητές του BNEF προβλέπουν ότι το κόστος του θα μειωθεί σταθερά στο μέλλον, σε μεγάλο βαθμό λόγω των χαμηλότερων τιμών της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας (PV).
«Τώρα πιστεύουμε ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι 40% φθηνότερη το 2050 από ό, τι είχαμε σκεφτεί πριν από δύο χρόνια», ανέφεραν ειδικοί του BNEF σε μια έκθεση. «Το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί έως και 85% από σήμερα έως το 2050», κατέληξαν.
Στο μεγαλύτερο μέρος των 28 αγορών που καλύπτονται από τη μελέτη, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα μπορούσε να κοστίσει λιγότερο από ένα δολάριο ΗΠΑ ανά χιλιόγραμμο έως το 2050. Σε 15 από αυτές τις αγορές - που αντιπροσώπευαν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2019 - προβλεπόταν ότι θα γίνει φθηνότερο από το φυσικό αέριο. Μάλιστα, μέχρι το 2030, το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να κοστίσει λιγότερο από το μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που συλλαμβάνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Επιπλέον, αναμένεται ότιτο πράσινο υδρογόνο θα κοστίζει λιγότερο από το πιο ρυπογόνο γκρίζο υδρογόνο, το οποίο στερείται αυτής της διαδικασίας, έως το 2050. «Αυτό το χαμηλό κόστος ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου θα μπορούσε να επανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη», δήλωσε ο αναλυτής υδρογόνου του BNEF, Martin Tengler.
Στο μέλλον, «τουλάχιστον το 33% της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια και δεν θα κοστίζει ούτε ένα λεπτό περισσότερο από ό, τι πληρώνει τα ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, «η τεχνολογία θα απαιτεί συνεχή κυβερνητική υποστήριξη», δήλωσε ο Tengler.
Ένας λόγος για το έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία υδρογόνου είναι ότι όταν χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία κινητήρων, η μόνη εκπομπή είναι οι υδρατμοί.
Επομένως, έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθαρισμό της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών. Ωστόσο, προς το παρόν η διαδικασία απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας που παράγονται χρησιμοποιώντας άνθρακα ή φυσικό αέριο.
Πηγή: AP