Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που προτείνει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα πετρελαίου για τον περιορισμό των εκπομπών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, εάν εφαρμοστεί.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Τρίτη ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα εφοδιασμού με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.
Το ερευνητικό τμήμα του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OPEC,) του οποίου τα 13 μέλη συμμετέχουν στο 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων αργού πετρελαίου, δημιούργησε ένα εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με την έκθεση του IEA, αντίγραφο του οποίου είδε το Reuters.
«Ο ισχυρισμός ότι δεν απαιτούνται νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά το 2021 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα που εκφράζονται συχνά σε άλλες εκθέσεις του ΙΕΑ και θα μπορούσε να είναι η πηγή πιθανής αστάθειας στις αγορές πετρελαίου εάν ακολουθηθούν από ορισμένους επενδυτές», αναφέρει η έκθεση του ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε επίσης ότι ένα σενάριο στην έκθεση του ΙΕΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες επενδύουν και περιορίζουν τη ζήτηση για πετρέλαιο. Η ομάδα παραγωγών προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει έντονα φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τη δεκαετία του 2030.
«Ενώ το σενάριο καθαρών-μηδενικών εκπομπών φαίνεται υπερβολικά φιλόδοξο όσον αφορά τις υποθέσεις και τα αποτελέσματα, σίγουρα θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να περιορίσουν τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου χρησιμοποιούν τα σενάρια του IEA για τον στρατηγικό σχεδιασμό τους», δήλωσε ο ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ τόνισε περαιτέρω ότι για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές χωρίς διεθνή βοήθεια δεν ήταν σαφής και ότι θα χρειαζόταν τεχνική και οικονομική υποστήριξη για να φτάσουν εκεί.
«Χωρίς μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 δεν θα μειωθούν στο μηδέν έως το 2050», δήλωσε ο ΟΠΕΚ.
Πηγή: Reuters