Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να ξεκινήσει η Συνδυασμένη Προσφορά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με την παράλληλη Δημόσια Προσφορά στο Χρηματιστήριο και την Ιδιωτική Τοποθέτηση ξένων θεσμικών επενδυτών.
Έτσι, σήμερα το Δ.Σ. της εταιρείας θα προχωρήσει στην έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της ΑΜΚ, για να αποσταλεί στη συνέχεια στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε με το «πράσινο φως» της τελευταίας να αρχίσει η υποβολή προσφορών. Η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά τη σύνταξη του Δελτίου, υπήρξε «ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας» μαζί της από τη ΔΕΗ, για επίσπευση της διαδικασίας.
Κατά συνέπεια, η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου τοποθετείται στις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας. Κάτι που σημαίνει πως η υποβολή προσφορών τοποθετείται πιθανότατα την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη.
Στα 1,1 δισ. ευρώ ο «πήχυς»
Κατά την έγκριση σήμερα του Δελτίου, θα καθορισθεί το εύρος του αριθμού των νέων μετοχών, καθώς και η τιμή διάθεσής τους. Όσον αφορά την τιμή, το πλαφόν αναμένεται να κινείται στα επίπεδα των 9 ευρώ (δηλαδή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας) όπως «φωτογραφίζει» και η πρόσφατη συμφωνία με τη CVC Capital, για συμμετοχή του private equity fund ως βασικού επενδυτή (cornerstone investor) με ένα ποσό έως 395 εκατ. ευρώ.
Με βάση την εικόνα που έχει διαμορφωθεί έως τώρα για τη διαφαινόμενη υψηλή ζήτηση νέων μετοχών, από τις προκαταρκτικές επαφές της διοίκησης της επιχείρησης με ξένους θεσμικούς επενδυτές, έχει πλέον οριστικοποιηθεί πως μέσω της ΑΜΚ θα αντληθεί ένα ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ. Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η επιχείρηση να «σηκώσει» 1,1 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ακριβές ύψος των αντληθέντων κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από το book building, το οποίο θα καθορίσει επίσης και το discount. Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι το Υπερταμείο θα χρειαστεί να συμμετάσχει στην ΑΜΚ, αποκτώντας ένα μικρό «πακέτο» μετοχών, ώστε να διατηρήσει το Δημόσιο την καταστατική μειοψηφία (στα επίπεδα του 33,4%) στη ΔΕΗ.
Συμμετοχή και της EBRD
Με μεγαλομέτοχο το Δημόσιο και βασικό επενδυτή τη CVC Capital, στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι το μετοχολόγιο της επιχείρησης να πλαισιωθεί με μία όσο το δυνατόν πιο ευρεία σύνθεση επενδυτών μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.
Επίσης, την πρόθεσή της για συμμετοχή στην ΑΜΚ έχει εκδηλώσει και η EBRD, η οποία πέρα από τη συμμετοχή στα δύο «πράσινα» ομόλογα της επιχείρησης, διατηρεί πολυετή χρηματοδοτική συνεργασία με την επιχείρηση, για τη στήριξη υλοποίησης του business plan της.
Παράλληλα, οι έως τώρα επαφές έχουν δείξει το ενδιαφέρον και άλλων θεσμικών investors για «είσοδο» στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με ποσοστό γύρω στο 5%. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμόσει μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής και στις μετοχές που θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος. Στα κριτήρια, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επενδυτική συμπεριφορά και η συναλλακτική δραστηριότητά τους.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της ΔΕΗ είναι τα αντληθέντα κεφάλαια από την ΑΜΚ να αξιοποιηθούν στην επιτάχυνση και την αύξηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026. Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στα 9,1GW (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Επίσης, πρόθεση της εταιρείας είναι να επεκταθεί εκτός συνόρων, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για δραστηριοποίηση στις όμορες χώρες.
Συντάκτης Κώστας Δεληγιάννης, Πηγή insider.gr