Η «φωτιά» στις τιμές της ενέργειας κοστίζει έως και μισή μονάδα χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και έως μία μονάδα υψηλότερο πληθωρισμό.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ειδική μελέτη της Κομισιόν, η οποία ενσωματώνεται στην έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων και συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα πιάσει κορυφή το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας θα έρθει κάπου την άνοιξη, χωρίς όμως να υπάρχει επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα. Απλά οι τιμές θα αποκλιμακωθούν σε σχέση με τον απόλυτο εφιάλτη που έχει προηγηθεί…
Παρότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας συνεχίζει να θεωρείται παροδικού χαρακτήρα, θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Προκειμένου να υπάρξει ποσοτικοποίηση των εκτιμήσεων, η Κομισιόν αντιπαραβάλλει τα ευρήματα της μελέτης με τις εαρινές εκτιμήσεις, όταν κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ανάκαμψη η οποία βρισκόταν προ των πυλών, θα μπορούσε να απειληθεί από μια ενεργειακή κρίση.
Σε σχέση με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η Κομισιόν δείχνει αύξηση του κόστους εισαγωγών στην ενέργεια κατά 33% το 2021 και κατά 18% το 2022. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, με τη σειρά της, τροφοδοτεί αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία και αυτή περνά στην κατανάλωση. Τα χαμηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, από την άλλη πλευρά, μειώνουν τις επενδύσεις, ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός επιβαρύνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση την κατανάλωση.
Η Κομισιόν καταλήγει πως οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη 0,9 μονάδες υψηλότερα φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις της άνοιξης, προσθέτοντας παράλληλα μία μονάδα στον μέσο πληθωρισμό του 2022. Στο ΑΕΠ, το κόστος υπολογίζεται σε 0,3 μονάδα φέτος και 0,5 μονάδα το 2022. Κι όλα αυτά εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Για το πετρέλαιο, η Κομισιόν εκτιμά ότι η μέση τιμή από 71,6 δολάρια το βαρέλι θα πιάσει το ανώτερο σημείο το πρώτο τρίμηνο του 2022, για να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στα 78,9 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και στα 72,3 δολάρια το 2023. Αναφορικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί γύρω στα 50 ευρώ η Μαγαβατώρα την ερχόμενη άνοιξη, έχοντας ξεπεράσει νωρίτερα ακόμα και τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα (στιγμιαία έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 160 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο), ενώ οι χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται από μια μέση τιμή 150 ευρώ/ MwH για την ευρωζώνη τον Οκτώβριο, να κυμανθεί στη ζώνη των 70-80 ευρώ την ερχόμενη άνοιξη.
Τον Απρίλιο του 2020, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 20 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ πέρυσι τέτοια εποχή, το φυσικό αέριο είχε τιμή 15 ευρώ.
Οι προβλέψεις ενσωματώνουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Ενδεικτικό είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, η έναρξη πλήρωσης πέντε αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη με φυσικό αέριο από τη Ρωσία άσκησε ουσιαστική πίεση στις τιμές, πτωτική τάση η οποία ανατράπηκε απότομα με μια «απλή» δήλωση Λουκασένκο...
Συντάκτης Έλενα Λάσκαρη, Πηγή euro2day.gr