Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνη, καθώς ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ανάψει το «πράσινο» φως.
Οι εργασίες, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος καθώς η σύνδεση πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Η έναρξη των έργων για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Σαντορίνης σηματοδοτεί την έναρξη της Δ΄ φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την οποία θα ενσωματωθούν επίσης στο σύστημα υψηλής τάσης η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος. Πολύ σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν τα έργα και για τα τρία αυτά νησιά, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η τέταρτη και τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει συνολικό προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα απορροφήσουν άμεσα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο συμμετέχει στη χρηματοδότηση με 165 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο έργο της Δ’ φάσης, δηλαδή τη διασύνδεση της Σαντορίνης, το Ταμείο Ανάκαμψης συμμετέχει με πόρους 32 εκατ. ευρώ.
Με την ένταξή της στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών, η Σαντορίνη αποκτά πλέον ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αξιόπιστη, «πράσινη» και οικονομική ηλεκτροδότηση. Στο πλαίσιο της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, προβλέπεται η κατασκευή υποβρύχιου καλωδιακού τμήματος συνολικού μήκους 82,5 χλμ., με ανάδοχο την Hellenic Cables, καθώς και η μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση νέου υποσταθμού (Υ/Σ) στη Θήρα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης, με ανάδοχο του έργου την κοινοπραξία Damco Energy-Xian Electric.
Το καλώδιο που θα ενώσει τη Σαντορίνη με τη Νάξο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων. Ο προϋπολογισμός της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης της Σαντορίνης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ για την κατασκευή του υποσταθμού Θήρας, προσεγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ.