Το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs, δηλαδή των συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στηρίζεται στη λογική του «ισχύς εν τη ενώσει».
Το σχέδιο του ελληνικού μηχανισμού προβλέπει την επιδότηση της εξομάλυνσης του κόστους με τη βοήθεια ενός aggregator του «GreenPool».
Οι ενεργοβόροι καταναλωτές θα προμηθεύονται νέα ισχύ πράσινης ενέργειας μέσω εταιρικών συμβάσεων από παραγωγούς ΑΠΕ και θα τη διαθέτουν στον aggregator «GreenPool». Αυτός θα αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες και τα κόστη διαμόρφωσης της ενέργειας αυτής (ισόποση με το PPA) σε φορτίο βάσης προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών που δεν θα είναι άλλοι από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Ειναι χαρακτηριστικό ότι στο RePowerEU γίνεται αναφορά στο ελληνικό σχέδιο- σημειώνεται ότι είχε προ-κοινοποιηθεί στην Κομισιόν από το περασμένο φθινόπωρο- ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί για τη συγκέντρωση της ζήτησης (aggregate demand) πολλών καταναλωτών και τη μείωση των κινδύνων και του κόστους. Ειδικότερα, αναφέρεται: «Για παράδειγμα, στην Ελλάδα ένας αριθμός ενεργοβόρων βιομηχανιών εργάζεται πάνω στην ιδέα του «GreenPool», σύμφωνα με την οποία πολλές εταιρείες συγκεντρώνουν τη ζήτηση τους για ηλεκτρική ενέργεια. Στη συνέχεια, κάθε βιομηχανία υπογράφει ένα ή και περισσότερα PPAs για την κάλυψη της ζήτησης σε συγκεντρωτικό επίπεδο. Για να διαμορφωθεί και να σταθεροποιηθεί η εναπομένουσα ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή σύμβαση μείωσης του συνολικού κόστους των συμμετεχόντων για τους συμμετέχοντες».
Διπλός στόχος
Ο μηχανισμός έχει διπλή στόχευση. Τη διασφάλιση ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα PPA εμπεριέχουν ένα σημαντικό ρίσκο για τις βιομηχανίες, η έκταση του οποίου εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που θα δίνεται μέσω του μηχανισμού. Με βάση το αρχικό σχέδιο που είχε προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Φθινόπωρο το συνολικό επιπλέον κόστος για το οποίο θα πρέπει να υποστηριχθεί ο aggregator είχε υπολογιστεί μεταξύ 5-15 ευρώ/MWh ανάλογα με τον όγκο της παραγωγής ΑΠΕ που ενταχθεί στο GreenPool και το επίπεδο ανάπτυξης ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα.