Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή Δυτ. Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος».
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε που μου δίνετε τη δυνατότητα από μακριά να τοποθετηθώ για λίγο. Βέβαια, για το εν λόγω σχέδιο νόμου, στη συζήτηση που θα γίνει κατ’ άρθρων θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα.
Εγώ, ήθελα δύο - τρία ζητήματα που θεωρώ πολύ σημαντικά να θίξω σήμερα γενικότερα. Δυστυχώς, στο κομμάτι της ενέργειας, της ενεργειακής πολιτικής και το κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την κλιματική κρίση που διανύουμε, η κυβέρνησή τις διαχειρίζεται άκρως επικοινωνιακά. Παραδείγματος χάριν, θα αναφερθώ μόνον σε αυτή την πλατφόρμα η οποία διαφημίστηκε πάρα πολύ για την επιδότηση του ηλεκτρικού που άλλα περιμένανε, μέχρι 600 ευρώ είχε πει ο Πρωθυπουργός και τελικά είναι διψήφιος σε πάρα πολλούς ο αριθμός της αποζημίωσης που παίρνουν, αλλά το διαχειριστήκατε επικοινωνιακά. Τη στιγμή βέβαια, που δεν κάνατε δεκτό και από την πλευρά της κυβέρνησης την τροπολογία του Σύριζα να μη γίνονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρχει τελεσιδικία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μη γίνονται αποκοπές ηλεκτρικού, που δυστυχώς γίνονται πάρα πολλές κύριε Υπουργέ.
Τώρα, το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο είναι σοβαρό και αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο γενικότερο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης την οποία διανύουμε, την εποχή δηλαδή που χρειάζεται πολιτικές ανάσχεσης καθώς και πολιτικές προσαρμογές στην κλιματική κρίση, χρειάζεται και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, θα έλεγα, ότι σε αυτό το κομμάτι η κυβέρνηση και αυτό φάνηκε και από τον κλιματικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από 15 μέρες, το αντιμετωπίζει, επιτρέψτε μου, σε μεγάλο βαθμό επιφανειακά και επικοινωνιακά. Το κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που είναι και το κύριο θέμα σήμερα του νομοσχεδίου, γιατί έχει και άλλα ζητήματα μέσα, διαφόρων ειδών τακτοποιήσεις, ίσως γιατί βιάζεστε, δεν ξέρουμε για ποιο λόγο. Θα τακτοποιήσετε κάποια πράγματα. Απευθύνομαι στην κυβέρνηση και ποτέ προσωπικά. Μιλάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες δεν τοποθετούνται με βάση ένα πλαίσιο, με βάση κάποιους κανόνες και αυτό είναι το πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, που είναι το ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Επί κυβερνήσεως Σύριζα, το Φλεβάρη του 19 είχε γίνει διαγωνισμός για να εκπονηθεί μια σχετική μελέτη με περιθώριο 18 μηνών. Με εσάς τρία χρόνια τώρα περιμένουμε και τώρα πάλι ακούμε σε ένα χρόνο πάλι.
Με την πολιτική σας όμως, με τον τρόπο που τοποθετούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές και με τις αντιδράσεις που δημιουργούνται στις κοινωνίες, λόγω του ότι δεν υπάρχουν κανόνες και όρια βάσει των οποίων γίνεται αυτή η εγκατάσταση, δυσφημείτε αυτό το οποίο έχει ανάγκη ο χώρα μας αλλά και παγκόσμια, την απεξάρτηση την οριστική από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα και για περιοχές «Natura», από την άλλη μεριά δεν υπάρχουν δίκτυα, από την άλλη μεριά οι ενεργειακές κοινότητες καθυστερούν.
Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω είναι για τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Που είναι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα, ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, πριν από ένα χρόνο περίπου στη Μασσαλία, είχε δεσμευθεί για περιοχές «Natura» και προστασία της βιοποικιλότητας 30% στο χερσαίο χώρο και 10% στον θαλάσσιο χώρο. Αυτά έμειναν μόνο εξαγγελίες, κάτι συγκεκριμένο δεν έχουμε δει, να μην αναφερθώ βέβαια για τον πρώτο εμβληματικό νόμο του Υπουργείου που ψηφίστηκε επί υπουργίας κ. Χατζηδάκη, σχετικά με τις περιοχές «Natura» και τις προστατευόμενες περιοχές. Πώς αυτή τη στιγμή θα προχωρήσουμε, έστω και πιλοτικά, σε πλωτά φωτοβολταϊκά, όταν δεν έχουμε κυρώσει διεθνείς συμβάσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα και την προστασία της; Αναφέρομαι σε κάποια πρωτόκολλα της Βαρκελώνης, που έχουμε κάνει πολλές ερωτήσεις.
Τρίτον, σχετικά με το «ΕΛΛΑΔΑ 2.0.», που είναι το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης και λοιπά. Πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός, γιατί οι κύριοι πόροι φαίνεται ότι κατευθύνονται σε μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και κατά συνέπεια σε συμφέροντα, ενώ πρέπει άμεσα να δούμε και την κατεύθυνση πόρων συγκεκριμένων και στον τομέα «των μικρών», όπως λέμε. Πιστεύω δε, ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου τελικά δεν λύνει δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ύπαρξη ηλεκτρικού χώρου- εγκαθιστούμε ΑΠΕ, εγκαθιστούμε….., αλλά τέλος πάντων, υπάρχει ηλεκτρικός χώρος, πότε θα λυθεί αυτό; Αυτό έχει να κάνει με τα δίκτυα- το πρώτο και το κύριο- ενώ οι πολιτικές αποθήκευσης, οι οποίες εισάγονται κατά κύριο, λόγο αφορούν μπαταρίες και αυτές τις λογικές και κάποια ……. έργα- εδώ θα υπενθυμίσω ότι το πρώτο το οποίο έγινε, έγινε επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις 5 Ιουνίου του 2019 στην Ικαρία- και άλλες μορφές και καινοτόμα μέτρα αποθήκευσης, που η χρήση της νέας τεχνολογίας και της επιστήμης διατίθεται, δεν βλέπω να είναι στους στόχους της Κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα δεν θα πω άλλα, τα άλλα θα τα πω συγκεκριμένα την άλλη Πέμπτη που μας έρχεται.