Λειτουργούν πανελλαδικά 69 μονάδες, με ισχύ 97,92 MW. Παράλληλα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μονάδες βιομεθανίου, ενώ όπως έχουμε αναφέρει στο iEnergeia.gr βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα νομοσχέδιο για τη στήριξη της παραγωγής βιομεθανίου και το οποίο θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες.
Ένα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του βιοαέριου παρουσίασε ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών Βιοαερίου, μιλώντας στη διαδικασία ακρόασης των φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το κοστολόγιο μίας μονάδας έχει εκτοξευτεί με την κρίση με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα βιωσιμότητας για πάρα πολλές από τις μονάδες. «Ο κλάδος χρησιμοποιεί καύσιμα για τη μεταφορά, παράγει ενέργεια, αλλά καταναλώνει και ενέργεια ως μέρος της παραγωγικής διαδικασίας για να επεξεργαστεί τα απόβλητα, να τα μεταφέρει και να τα εισάγει στον βιοαντιδραστήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε πως η ταρίφα που είχε φτιαχτεί το 2016 και ούτως η άλλως δεν ήταν επαρκής ήταν ο λόγος που δεν υπήρχε ανάπτυξη του κλάδου. Ανάχωμα όμως στην ανάπτυξη του κλάδου ήταν μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και η διεσπαρμένη πρώτη ύλη.
Το πρόβλημα βιωσιμότητας των μονάδων βιοαερίου είχε επισημανθεί και σε πρόσφατη επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Παραγωγών βιοαερίου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην επιστολή ο σύνδεσμος τόνιζε πως η αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 30% που αφορά στις ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας, διακίνησης των πρώτων υλών και ανάλωσης ενέργειας, έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στον τομέα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία των μονάδων.
Ποια είναι τα «ατού» των μανάδων βιοαερίου
Σύμφωνα με την ίδια επιστολή
1. Τροφοδοτούν με συνεχή ροή ηλεκτρικής ενέργειας το δίκτυο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του συστήματος διανομής και κατά συνέπεια μειώνοντας την ανάγκη κατανάλωσης φυσικού αερίου.
2. Έχουν συνεχή λειτουργία, σε 24ωρη βάση, απασχολώντας σημαντικό αριθμό μόνιμου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού (άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) και συνεπώς δεν πρέπει να συγχέονται και να συγκρίνονται με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.
3. Αποτελούν τον φορέα παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο αποτελεί παράγωγο της βιοαερίου, που αναμένεται να συμβάλλει στη σημαντική μείωση, έως και 15%, της εξάρτησης της Ελλάδας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το βιομεθάνιο είναι σήμερα η μεγάλη προτεραιότητα της Ευρώπης για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.