Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα συναντήθηκε το προεδρείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας, όπου και συζητήθηκαν το μέλλον των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς και οι Ενεργειακές Κοινότητες.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος Μάριος Δράμαλης, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Φούντας και το μέλος του Συνδέσμου Πολιτικός Μηχανικός Μιχάλης Τσόχατζης, ο οποίος εκπροσωπεί πολλές ενεργειακές κοινότητες και της, υπό καθεστώς απολιγνιτοποίησης πλέον, Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.
Στα θέματα που τέθηκαν ο Υπουργός δεσμεύθηκε να τα μελετήσει ,μας απάντησε πως η περικοπή 5% , δεν θα υπάρχει αναδρομικά για όσους υπέγραψαν σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ και ο Υπουργός δεσμεύτηκε να δοθεί προτεραιότητα στη Δυτική Μακεδονία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των δικτύων και στην ενίσχυση με κάθε δυνατό τρόπο των ενεργειακών κοινοτήτων της περιοχής.
Στην επιστολή που παρέδωσε ο Σύνδεσμος Ενεργειακών Κοινοτήτων Ελλάδας αναφέρεται:
Αγαπητέ Υπουργέ Κύριε Σκρέκα,
Διαισθανόμενοι την ανάγκη θεσμικής εκπροσώπησης πλέον των μελών ενεργειακών κοινοτήτων και της εκπροσώπησης των ενεργειακών κοινοτήτων θεσμικά ,υλοποιήσαμε τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ εν συντομία με διακριτικό τίτλο ‘’ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε’’ για να ενδυναμώσουμε την θέση των ενεργειακών κοινοτήτων, θεσμικά και νομικά, για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα και ερωτηματικά που έρχονται και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.
Θα θέλαμε να σας θέσουμε γραπτώς τα κάτωθι ερωτήματα μας προς απάντηση από το Υπουργείο σε θεσμική μας συνάντηση στο υπουργείο.
Ζητούμε :
- Na μην υπάρξουν εγγυητικές επιστολές για τις Ενεργειακές Κοινότητες σε περιοχές απολιγνιτοποίησης, όπως προβλέπεται για Ενεργειακές κοινότητες 60 ατόμων καθώς και να υπάρχει προτεραιοποίηση εξέτασης τους στον ΑΔΜΗΕ.
- Η περικοπή 5% που περιλαμβάνεται αναδρομικά στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και στα έργα που δεν έχουν καταθέσει ετοιμότητα είναι άδικη καθώς πολλά έργα είναι στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης με αποτέλεσμα ο επενδυτής να μην έχει αξιολογήσει μια τόσο σημαντική διαφοροποίηση των εσόδων της επένδυσης. Προτείνουμε τουλάχιστον να δοθεί μια προθεσμία 2-3 μηνών για την κατάθεση ετοιμότητας ώστε να μην συμπεριλάβει η αναδρομική εφαρμογή τα έργα που είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής
- Να υπάρξει διάστημα 6 μηνών για την προσκόμιση της εγγυητικής για όλα τα αιτήματα ,και για όσα έχει παγώσει η διαδικασία αξιολόγησης για την έκδοση όρων (όπως προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο) σε ένα μήνα από το άνοιγμα
· Τα ομαδοποιημένα αιτήματα προς τον ΑΔΜΗΕ στο ΦΕΚ τους είχαν χρόνο απάντησης 3 μήνες προς τα αιτήματα . έχουμε περιπτώσεις που έχουν υπερβεί τον 1 χρόνο τα αιτήματα και δεν έχουν απαντηθεί και μάλιστα ακούμε από το Υπουργείο και τον ΑΔΜΗΕ για αλλαγή προτεραιότητας στα αιτήματα, τι θα ισχύσει τελικά και πως θα προχωρήσουμε άμεσα σε απαντήσεις των επενδυτών ενεργειακών κοινοτήτων, μετά και την δήλωση του Πρωθυπουργού για ενεργειακή μας αυτάρκεια με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο.
· Από συναντήσεις μας με τον Κύριο Γιάννη Μάργαρη ζητούσε προσωπικό και νομικούς για να μπορέσουν να γίνουν ταχύτερα οι εξετάσεις των φακέλων, πως θα το αντιμετωπίσετε το μεγάλο αυτό πρόβλημα;
· Σε συνάντηση μας και με τον Κύριο Παυλίδη Νίκο, Περιφερειακό Διευθυντή ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης επίσης έθεσε θέμα πρόσληψη μελετητών, απευθείας ανάθεσης αγορών αναγκαίου εξοπλισμού χωρίς γραφειοκρατίες και ανάθεσης έργων και εργολαβιών σε ιδιώτες εργολάβους για να μπορεί να γίνεται η σύνδεση των σταθμών.
· Σχετικά με την τιμή αποζημίωσης που θα ισχύσει το 2023, πότε θα την γνωρίζουν οι επενδυτές; καθώς ήδη πολλοί καταθέτουν εγγυητικές για έργα που θα δηλώσουν ετοιμότητα το 2023 και δεν γνωρίζουν την τιμή που θα ισχύει για το 2023.
· Υπάρχει σκέψη τα έργα που λειτουργούν ήδη να έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης δικής τους ηλεκτρικής ενέργειας στην περίπτωση που βγαίνουν εκτός δικτύου λόγω κορεσμού;
· Με την άνοδο της τιμής της ενέργειας η οποία δείχνει ότι δύσκολα πλέον θα πέσει κάτω από 10 λεπτά για όσους έχουν σύμβαση διαφορικής προσαύξησης εκτός διαγωνισμού ,θα δοθεί η δυνατότητα να φύγουν και να πουλήσουν την παραγωγή στην ελεύθερη αγορά ή μέσω διμερών συμβάσεων;
· Με την δημιουργία των ομαδικών αιτημάτων στον ΑΔΜΗΕ μέσω κοινού εκπροσώπου είναι ασαφές το νομικό πλαίσιο λειτουργίας ,διοίκησης ,εκλογής κλπ. του εκπροσώπου ,καθώς υπάρχουν πολλά κενά που θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που να καθορίζει με σαφήνεια πως θα λειτουργεί η εκπροσώπηση κυρίως μετά την ανάληψη των όρων σύνδεσης καθώς στην συνέχεια πρέπει να γίνουν αλλά και να λειτουργήσουν και να συντηρούνται όλα τα κοινά έργα (Υποσταθμός ,δίκτυα κλπ.) Δηλαδή θέματα όπως η λήψη αποφάσεων, εκλογής ,διάρκειας ,αντικατάστασης ,ευθύνης είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να καθορισθούν.
- Στις Ε.ΚΟΙΝ. Πελοποννήσου που αιτήθηκαν όρους σύνδεσης στο κορεσμένο δίκτυο Πελοποννήσου με περιθώριο ισχύος 70mw και έλαβαν γνωστοποίηση απόρριψης της αίτησης σύνδεσης να μπορούν να υποβάλουν αίτημα για διατήρηση σε εκκρεμότητα της αίτησης για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης έτσι ώστε να εξεταστεί εκ νέου από τον ΔΕΔΔΗΕ εφόσον προκύψει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο, όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την Υ-‘αριθ. ΥΠΕΝ/123370/4527 (ΦΕΚ 5693Β/23.12.2020)ΥΑ;
- Σχετικά με το άρθρο 97 του σχεδίου νόμου. Ενώ στο αρχικό σχέδιο νόμου που ήρθε σε διαβούλευση με τους φορείς ο επιμερισμός του κόστους των αναγκαίων έργων και ενίσχυσης του ΕΔΔΗΕ για την σύνδεση σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ θα είχε συμμετοχή 50% για τις συμβάσεις σύνδεσης μετά τη 01/01/2021, στο παρόν σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή η ημερομηνία έχει αλλάξει και θα ισχύει από 01/10/2021. Επειδή γνωρίζουμε όλοι ότι οι όροι σύνδεσης που έδινε ο ΔΕΔΔΗΕ από τις αρχές του 2021 ήταν αρκετά ‘φουσκωμένοι’ καθώς επίσης και το κόστος εγκατάσταση των έργων αυξήθηκε σημαντικά, ζητούμε η ημερομηνία να επανέλθει από 01/01/2021.
- Πρόβλημα υπάρχει με την υπερβολική καθυστέρηση σύνδεσης των ΦΒ σταθμών πάνω 6 μήνες , όταν μάλιστα την εποχή αυτή αγοράζουμε από το εξωτερικό ως χώρα ενέργεια στην υπερδιπλάσια τιμή από αυτήν που αποζημιώνονται οι ΑΠΕ.
- Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε αν οι ενεργειακές κοινότητες με έργα virtual net metering θα μπορούν να ενταχθούν στις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ που έχουν ανακοινώσει οι υπουργοί του ΥΠΕΝ και του Υπ. Ανάπτυξης;
- Πότε θα ξεκινήσει το ΕΣΠΑ για ΤΟ ΝΕΤ ΜΕΤΕΡΙΝG και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει για τις ενεργειακές κοινότητες;