Το project Delfini, στην περιοχή της Δράμας, είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας, παρέχοντας βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και προσφέροντας στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια.
Αποτελεί την απαρχή μιας δυναμικής παρουσίας στην Ελλάδα ,της Cero του κορυφαίου επενδυτή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, θυγατρικής της Macquarie, που στοχεύει να καταστήσει την Ελλάδα hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ως βάση για επέκταση και στις χώρες των Βαλκανίων
«Κλειδωμένες» 2 τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Pipeline της Cero στην Ελλάδα αφορά 4 GW (χωρίς τις μπαταρίες), εκ των οποίων τα 90% είναι φωτοβολταϊκά και τα 10% αιολικά. Επιπλέον 1 GW Ready to Build το 2023, που θα τεθεί σε λειτουργία β’ εξάμηνο του 2024-2025. Για τα έργα αυτά έχουν ήδη «κλειδώσει» PPA και corporate, με εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχει κλειστεί συμφωνία με ενεργοβόρο βιομηχανία αλλά και άλλες εταιρείες.
Οπως επισημαίνουν πηγές στο iEnergeia η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και στόχος της είναι όλα τα έργα να είναι PPA με δεδομένο ότι έχει «κλειδώσει» περί τις δύο Τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026.
Αναφορικά με τις τιμές αποζημίωσης σε αυτά τα ΡΡΑ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι στα 38-45 ευρώ/MWh για τα επόμενα χρόνια, 28-38 ευρώ/MWh μετά τη δεκαετία.
Η CERO δραστηριοποιείται σε επτά χώρες της Δυτικής Ευρώπης και πρόθεσή της είναι να καταστήσει την Ελλάδα hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ως βάση για επέκταση και στις χώρες των Βαλκανίων όπου δεν έχει παρουσία ως τώρα.
Επενδύσεις 12-15 δις. ευρώ από τον Ομιλο Macquarie
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο όταν η χώρα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Ο όμιλος Macquarie έχει βάλει στην άκρη 12-15 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική αγορά (όχι μόνο για την ενέργεια, αλλά και για τηλεπικοινωνίες, υποδομές όπως η Αττική Οδός, ηλεκτροκίνηση κλπ. Σημειώνεται ότι η Corio Generation, το ειδικό SPV της Macquarie για offshore αιολικά, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές εταιρείες για δραστηριοποίηση στην εγχώρια αγορά.
To Project Delfini
Το έργο , που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία των εταιρειών Ameresco Energy Hellas S.A., θυγατρική εταιρία της Ameresco Inc. και Sunel Group, με την παροχή καθαρής ενέργειας σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, το έργο θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της χώρας να φτάσει το 70% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται τοπικά έως το 2030.
Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επεσήμανε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και πως το 2026, το 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε έμφαση στην προώθηση των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας “ η Cero Generation κατασκευάζει ένα πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό πάρκο, από το οποίο θα τροφοδοτηθούν με πράσινη ενέργεια 30.000 - 40.000 νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να έχουν προβλεψιμότητα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό σε περιοδους αναταραχης όπως η τωρινή” .
Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως “η Ελλάδα έχει άπειρες δυνατότητες για την κατασκευή ΑΠΕ και πως η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να καταστεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, κάτι που θα οδηγήσει το ενεργειακό κόστος, να μετατραπεί πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των επενδύσεων. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero Generation κα. Marta Martinez Queimadelos ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρεθήκαμε στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε αυτό το έργο-ορόσημο. Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, συμβάλλουμε στην παροχή φθηνότερης, καθαρότερης ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και υποστηρίζουμε τους φιλόδοξους μεταβατικούς στόχους της κυβέρνησης. Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Cero που είναι άνω των 3GW και ένα από τα έργα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας».
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «H Τράπεζα Πειραιώς, ηγέτης στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου (Delfini Project) της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW.
To Delfini Project είναι η πρώτη επένδυση που συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Solutions AG & μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου Axpo, κ. Domenico De Luca ανέφερε:”Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε και διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία-ορόσημο. Η ανάπτυξη του πρώτου ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου και μη επιδοτούμενου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα ευχόμαστε να αποτελέσει δώσει το έναυσμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πολλά ακόμη τέτοια έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση της συνεχούς επέκτασης της αειφόρου ενέργειας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς η Ελλάδα αγκαλιάζει τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, η Axpo σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμες και ανταγωνιστικές τιμές μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.”