Σε πρόσφατη εκδήλωση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πριν λίγες ημέρες φορείς της αγοράς τόνιζαν την ανάγκη να αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό να ενσωματωθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις της Ε.Ε. Η αναθεώρηση του είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θέλει να αναδείξει την αναπτυξιακή προοπτική στο χώρο της ενέργειας.
Τον Ιούλιο του 2021 με πράξη του υπουργικού συμβουλίου συγκροτήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Πρόκειται επί της ουσίας για την αναβίωση της παλιάς επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για το πρώτο ΕΣΕΚ.
Από το 2019 και μετά μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα που έθεσαν νέες προτεραιότητες όπως η έγκριση του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου και στη συνέχεια το FIT for 55. Από πέρσι έχουν γίνει 4 συνεδριάσεις, όπου στο επίκεντρο βέβαια βρέθηκαν τα θέματα των υδρογονανθράκων και του λιγνίτη. Χωρίς βέβαια να αλλάζει κάτι στις προβλέψεις για την απολιγνιτοποίηση και τον ορίζοντα του 2028. Όμως στόχος πλέον είναι να ενσωματωθούν οι προβλέψεις τόσο του FIT for 55 όσο και του repowering Europe, με την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ να κάνει προβλέψεις μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ θα υπάρχει μια διάσταση στο νέο ΕΣΕΚ που θα αφορά όλες τις νέες τεχνολογίες όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο. Φυσικά θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα υπεράκτια αιολικά, για τις δομές αποθήκευσης, αλλά και το κομμάτι που αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας και την εξοικονόμηση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως μέλημα της επιτροπής δεν είναι απλά να γίνει ένας υπολογισμός των επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, αλλά να υπάρξει μια βαθιά οικονομική αποτίμηση της ενεργειακής μετάβασης, που να δείχνει για παράδειγμα πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στόχος του ΥΠΕΝ πάντως είναι να αποτυπωθούν στο νέο ΕΣΕΚ οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ένωση στο πλαίσιο και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.