Για τα φωτοβολταϊκά η τιμή εκκίνησης είναι στα 54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για τα αιολικά στα 63 ευρώ. «Ήταν λάθος οι χαμηλές τιμές και στον επόμενο διαγωνισμό αν δεν δούμε υψηλότερες τιμές δεν θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr.
Πολύ μεγάλη ζημιά στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών έργων έχει προκαλέσει η εκτίναξη των τιμών, αλλά και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, που αυτή τη στιγμή είναι στο 1 προς 1. Αυτό σημαίνει, πως όλα τα υλικά που έρχονται από την Κίνα είναι αυξημένα κατά 20%. Εάν αυτό μεταφραστεί σε επενδυτικό κόστος τότε μιλάμε για μια αύξηση κατά 10%. Από την άλλη πλευρά, ενώ έχουν πέσει τα μεταφορικά κόστη μετά την άρση του λοκ νταουν στη Σαγκάη, παραμένουν τα προβλήματα. Ένας από τους λόγους είναι ότι αυξάνεται η τιμή του πυριτίου που αποτελεί πρώτη ύλη.
Επίσης, αυξάνονται οι τιμές των υλικών για ένα εξίσου σημαντικό λόγο, στην Κίνα και ειδικά σε κάποιες επαρχίες λόγω της ξηρασίας κλείνουν τα εργοστάσια και κόβουν το ρεύμα ακόμα και σε μεγάλους παραγωγούς γιατί δεν υπάρχει επάρκεια ρεύματος. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των τιμών. Τέλος, η Κίνα έκανε ρεκόρ στην εγκατάσταση φ/β και φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 110GW η εγχώρια ζήτηση που σημαίνει ότι η Κίνα απορροφά τα φωτοβολταϊκά και δεν περισσεύουν για τον υπόλοιπο πλανήτη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται να πέσουν οι τιμές, τα έργα δεν "βγαίνουν" ή έχουν χαμηλές αποδόσεις επομένως υπάρχει ένα «πάγωμα», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.gr στη λογική να δούμε μήπως πέσουν τα κόστη. Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα είναι ότι αυξάνονται οι τιμές των κυψελών επομένως στο επόμενο διάστημα οι αυξήσεις αυτές θα μεταφραστούν σε άνοδο των τιμών του τελικού προϊόντος. «Θα γίνουν τα έργα που πρέπει να γίνουν αλλά με χαμηλότερες αποδώσεις», επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς.