Οι υπουργοί Ενέργειας που αποτελούν μέλη του North Seas Energy Cooperation (NSEC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκαν στο Δουβλίνο, υπό την ιρλανδική Συμπροεδρία της NSEC, και πέρα από τον παραπάνω στόχο επανέλαβαν τη δέσμευσή τους ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της NSEC θα είναι το πλαίσιο για την επίτευξη των αυξημένων υπεράκτιων φιλοδοξιών τους.
Ο Επίτροπος Ενέργειας όπου βρισκόταν στη συνάντηση, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογράμμισε πως «είναι εντυπωσιακό ότι ο στόχος που συμφωνήθηκε από εννέα χώρες της NSEC αποτελεί μεγαλύτερο του 85% του στόχου σε επίπεδο ΕΕ που σκιαγραφήσαμε πριν από δύο χρόνια».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος σύνδεσε την επιτάχυνση των αποφάσεων σε ότι αφορά στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του Σχεδίου REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά. Άλλωστε τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως παραδέχθηκε, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν όχι μόνο το πρόβλημα της ασφάλειας του εφοδιασμού, αλλά και την ίδια την οικονομική προσιτότητα της ενέργειας.
Μιλώντας στην Υπουργική Σύνοδο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κλίματος και Επικοινωνιών, Eamon Ryan της φιλοξενούμενης χώρας, της Ιρλανδίας υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του την επικίνδυνη στάση της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία: «Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο σοκ στις τιμές της ενέργειας και η κρίση της ασφάλειας εφοδιασμού μας έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να απομακρυνθούμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από την εξάρτησή μας από τα ακριβά και εξαγορασμένα ορυκτά καύσιμα».
Ο Ιρλανδός υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της συλλογικότητας σε επίπεδο ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συγκεκριμένη συμφωνία ανάμεσα στις εννέα χώρες, σημειώνοντας «Με αυτήν την προσέγγιση, μπορούμε να παρέχουμε διαβεβαιώσεις σε ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις – στις χώρες μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη – ότι πρώτον, η Ευρώπη θα είναι ενεργειακά ανεξάρτητη και, δεύτερον, ότι αυτές οι νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το προκύπτον υδρογόνο από τις θάλασσές μας θα μοιράζονται δίκαια και, θα είναι προσιτά».