Για την επιδότηση στις αρχές του 2023 αναμένεται η προδημοσίευση από το ΥΠΕΝ του Οδηγού του προγράμματος επιδότησης τουλάχιστον 250.000 «μικρών» φωτοβολταϊκών με net-metering για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.
Η επιδότηση αναμένεται να είναι της τάξης του 60% προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη για τα νοικοκυριά.
Σημειώνεται ότι έναν νέο προσωρινό κανονισμό έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτόν προβλέπεται ότι τα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα πρέπει να αδειοδοτούνται εντός ενός μήνα.
Έτσι η Επιτροπή, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των προσπαθειών αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προτείνει νέα, προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτά θα ισχύσουν για ένα έτος, καλύπτοντας τον χρόνο που απαιτείται για την έγκριση και τη μεταφορά της οδηγίας για τις ΑΠΕ, η οποία συζητείται επί του παρόντος από τους συν-νομοθέτες, σε όλα τα κράτη μέλη. Ο νέος προσωρινός κανονισμός στοχεύει σε συγκεκριμένες τεχνολογίες (και τύπους έργων) που έχουν τις υψηλότερες δυνατότητες για γρήγορη ανάπτυξη και παράλληλα το μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Ο νέος κανονισμός, ο οποίος θα πρέπει να αναθεωρηθεί από την Κομισιόν έως την 1η Ιουλίου 2023, επικεντρώνεται σε τρεις κατευθύνσεις: στην απλούστευση και επιτάχυνση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, στο repowering παλιών σταθμών ΑΠΕ και στη διευκόλυνση της ταχύτερης εγκατάστασης αντλιών θερμότητας. Προωθεί επίσης την αναγνώριση της ανανεώσιμης ενέργειας ως «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος» με στόχο την εξάλειψη των καθυστερήσεων στις νέες διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς θα μπορούν να ισχύσουν παρεκκλίσεις από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Επιπλέον, γίνονται διευκρινήσεις όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής ορισμένων κανόνων που προβλέπονται στις κοινοτικές οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους προκειμένου να αρθούν οι αγκυλώσεις στη διαδικασία χορήγησης αδειών για ορισμένα έργα ΑΠΕ.
Ένα μήνα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Η Κομισιόν προωθεί ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης ηλιακού εξοπλισμού σε τεχνητές κατασκευές, όπως π.χ. στα κτίρια, σε χώρους στάθμευσης, σε κάθε είδους υπόστεγα, κατά μήκος της υποδομής μεταφορών κλπ.
Πρόσφατα στη χώρα μας πέρασε και η τροπολογία που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης από αυτοπαραγωγούς, καθώς και ηλιοθερμικών συστημάτων από ιδιώτες, επιχειρήσεις και αγρότες αλλά και από νομικά πρόσωπα για κοινωφελείς σκοπούς με χρηματοδότηση από συγχρηματοδοτούμενους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, καθώς και από άλλες πηγές.
Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Επιπλέον, δύναται να ορίζεται ως φορέας διαχείρισης και υλοποίησης των προγραμμάτων, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και να καθορίζονται οι αρμοδιότητές του, το ποσοστό κάλυψης των διαχειριστικών εξόδων και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα».
Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των έκτακτων κανονισμών για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ προωθούνται σημαντικά ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης που θα επιταχύνουν τον ρυθμό εγκατάστασης ηλιακού εξοπλισμού στα κτίρια.
Με αυτόν τον κανονισμό η αδειοδοτική διαδικασία «συμπυκνώνεται» σε ένα μήνα για την εγκατάσταση του εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας και των συστεγαζόμενων εγκαταστάσεων αποθήκευσης, καθώς και των συνδέσεων δικτύου, όταν αυτός δε βρίσκεται σε φυσικό έδαφος. Επίσης, εισάγει και την έννοια της «σιωπηρής διοικητικής συγκατάθεσης» στις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης αποσκοπεί στην προώθηση και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας.
Η επίσπευση αυτή στον ένα μήνα αποτελεί στην ουσία αναθεώρηση του στόχου που είχε παρουσιάσει την περασμένη άνοιξη μέσω της Ευρωπαϊκής Ηλιακής Στρατηγικής για τον διπλασιασμό των φωτοβολταϊκών ως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW ως το 2030 που προέβλεπε τον περιορισμό της απαραίτητης χρονικής περιόδου αδειοδότησης για ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες έως 3 μήνες το πολύ. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η Κομισιόν πρότεινε την υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβλταϊκών στις στέγες για τα νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια άνω των 250 τ.μ. έως το 2026 και αντίστοιχα για τα ήδη υπάρχοντα έως το 2027.