Μπορεί πολλές φορές να έχει υποστηρίξει η κυβέρνηση πως οι ενεργειακές κοινότητες θα στηριχθούν με οικονομικά εργαλεία, ωστόσο μέχρι τώρα έχουν γίνει αλλαγές μόνο στη νομοθεσία. Εξακολουθεί έτσι να χρειάζεται ένα αναπτυξιακό ταμείο όπως διαπίστωσε πριν λίγες ημέρες και το Green Tank στη συζήτηση του ενεργειακού νομοσχεδίου.
Έτσι με το νομοσχέδιο που είναι στη βουλή δημιουργούνται τρεις νέες κατηγορίες: οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, οι Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών και οι ενεργειακές κοινότητες του ν. 4513/2018. Βασική προϋπόθεση για τη σύσταση μιας Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας να υπάρχουν το λιγότερο 60 μέλη, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των φορέων, καθώς σε απομακρυσμένες περιοχές θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν τόσα άτομα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε στο iEnergeia.gr μέλος ενεργειακής κοινότητας βασικό ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις ενεργειακές κοινότητες του ν. 4513/2018 και εάν θα μπορούν να διεκδικούν χρηματοδοτήσεις. Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά «δεν έχει δοθεί καμία χρηματοδότηση για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στηριζόμαστε μόνο στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα δημιουργούν πρόβλημα οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία».
Το πρόβλημα στις ενεργειακές κοινότητες προκάλεσε και αντιπαράθεση την προηγούμενη Τρίτη στη Βουλή μεταξύ του τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Σωκράτη Φάμελλου και του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος «το είπανε και οι ενεργειακές κοινότητες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το είπαν με ένα τραγικό τρόπο, ότι μένουν στον αέρα και μένουν στον αέρα γιατί είχατε σχέδιο να μείνουν στον αέρα. Ας μην κρυβόμαστε, εδώ και τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πάγωσε τις ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα, σταμάτησε τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που είχε ανακοινωθεί από τον κ. Σταθάκη και εξαίρεσε τις κοινότητες από την προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο». Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «σήμερα έχουμε πάνω από 1.300 ενεργειακές κοινότητες. Επειδή είπε ότι δήθεν «εμείς τις παγώσαμε» και μάλιστα, θα σας πω ότι το 2022 σε σχέση με το 2021 έχουν αυξηθεί 36% οι κοινότητες. Από τις 1.036 πήγαν στις 1.400 σε ένα χρόνο μέσα, από το 2021 έως το 2022».
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν περισσότερες από 1.400 ενεργειακές κοινότητες, με έργα 800MW στην αγορά ενέργειας των ΑΠΕ. Παράλληλα, υπάρχουν έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού εγκατεστημένης ισχύος 13.66MW από ενεργειακές κοινότητες, από αγρότες και ΟΤΑ.