Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συγχωνεύσεις έργων, κίνηση που μπορεί να αλλάξει μόνο λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στη ρυθμιστική αρχή. Τα έργα που έχουν οριστικές προσφορές σύνδεσης θα πρέπει στη συνέχεια να υπογράψουν τη σύμβαση σύνδεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μια πρώτη εικόνα σε σχέση με τη διαδικασία που έχει αναλάβει η ρυθμιστική αρχή θα υπάρχει μέχρι τέλος του καλοκαιριού και το ερώτημα είναι τι ηλεκτρικός χώρος θα ελευθερωθεί.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών – ΣΕΦ, σε ημερίδα για την «Αυτοκατανάλωση Eνέργειας από Ενεργειακές Κοινότητες ΟΤΑ» από αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να απελευθερωθεί ένα 20% του ηλεκτρικού χώρου. Όπως έχουμε επισημάνει η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην αγορά. Περίπου 2GW αναμένεται δημιουργηθούν με την απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου, μέσω της πρόβλεψης του νόμου 4951/2022. Στόχος να στηριχθούν και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Η λογική του υπουργείου ενέργειας ήταν να διανεμηθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγροτικές επιχειρήσεις και κατά 30% σε εμπορικά συστήματα.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά βέβαια και τους δήμους που θέλουν να στραφούν στην αυτοπαραγωγή με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των κτιρίων τους. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, μιλώντας στην ημερίδα της TÜV HELLAS για την ασφάλεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 100 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων που θα κατασκευαστούν από δήμους. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είχε σκοπό να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ πριν τις εκλογές, όμως δεν έγινε κατορθωτό.